Tuomariraportti U21 European cup, Puola, Gdynia 8.-9.7.2017

Suomalaistuomareita kilpailussa edustivat Kaj-Peter Pesonen ja Samuli Kipronen, joista Samuli osallistui kisan yhteydessä järjestettyyn kansainvälisen tuomarin B-lisenssikokeeseen.

Samuli Kipronen:

Perjantaina klo 14 pidettiin aloituspalaveri kokeeseen osallistujille, palaverissa käytiin lyhyesti läpi viikonlopun aikataulu, pidettiin nimenhuuto ja otettiin ryhmäkuva. Kokelaita oli saapunut paikalle 16 maasta yhteensä 23. Tästä jatkettiin kieli ja sääntö -osuuteen. Minua haastattelivat De Moor ja Cortes, he kysyivät sääntöjen osalta muutaman kysymyksen sidontatilanteista, jotka tapahtuu ottelualueen ulkopuolella ja kuinka toimin tuomarina niissä, sekä päällä blokkaamisesta. Vastaukseni tyydyttivät komissaareja. Tämän lisäksi he kysyivät mitä teen vapaa-ajallani, silloin kun se ei liity Judoon.

Haastattelun jälkeen odoteltiin arvontaa ja sen jälkeen olevaa tuomaripalaveria. Arvonnassa ei saatu yhtä miesten painoluokkaa arvottua teknisten ongelmien vuoksi, vaan arvonta suoritettiin aamulla kisahallilla. Arvonnan yhteydessä käytiin samat sääntökohdat läpi mitä varmaan kaikissa alkuvuoden European cupeissa on käyty. Näin ollen tuomaripalaverissa oli lähinnä nimenhuuto ja ryhmäjaot. Negatiiviseen ottelemiseen pyydettiin erityisesti puuttumaan.

Kokelaat oli jaettu kahdelle tatamille, 3 ja 4. Olin tatamin 4 ryhmässä, jossa oli 12 kokelasta. Otteluita oli siis tiedossa aika harvakseltaan, siihen mitä oli parissa edellisessä turnauksessa ollut. Lauantai starttasi omalta kohdalta golden score ottelulla, joka kuitenkin päättyi pistesuoritukseen. Ottelussa ei muuten mitään ihmeellistä tapahtunut, mutta sen verran tilanne varmaan jännitti itseä, etten huomannut ottelijoiden tulleen väärille aloituspaikoille. Avustavatkaan eivät tätä huomanneet, ennen kuin Cortes kävi pöydän takana asiasta sanomassa. Lauantain ottelut jatkui samaa tahtia, eli kaikki neljä ottelua mitä sain olla keskellä menivät jatkoajalle, joista kaksi ensimmäistä päättyi pistesuorituksiin ja toiset kaksi varoituksiin. Päivän viimeinen oli pisin. Siitä käytiin myös De Moorin kanssa keskustelua ottelun jälkeen, hän olisi vielä antanut ottelun jatkua, mutta sanoi ymmärtävänsä ja hyväksyvänsä meidän ratkaisun. Ottelijoista valkoinen oli selvästi aktiivisempi, mutta teki huonompia yrityksiä, joista yhden tulkitsimme valehyökkäykseksi varsinaisella otteluajalla. Sinisen hyökkäykset tuli harvempaan tahtiin mutta olivat selvästi parempia ja hyökkäyksiä tuli kuitenkin siihen tahtiin ettei hänellekään voitu antaa kuin yksi shido passiviisuudesta. Valkoinen sai myös shidon yliastumisesta. Golden scoren aikana alkoi näyttää siltä että sinisen ottelijan tahti hiipuu ja hän sai ensin tasoittavan shidon ja hiukan ennen kolmen minuutin täyttymistä kolmannen. De Moor olisi vielä antanut sinisen yrittää, koska hänen mielestään yritykset oli niin paljon parempia kuin valkoisen. Samaa mieltä hän kuitenkin oli ettei valkoiselta tullut kuitenkaan valehyökkäyksiä. Lauantaina olin finaaleissa kerran pronssiottelussa ja kerran finaalissa avustavana. Annoin koko päivän aikana vain kaksi wa-zaria ja kuusi tai seitsemän shidoa. Tunnelma lauantain jälkeen oli hiukan kaksijakoinen, en saanut paljoakaan palautetta komissaareilta, eivätkä he käyneet ottelujeni aikana korjaamassa tai tarkistamassa yhtään tilannetta, pois lukien tuo ensimmäinen ottelu. Toisaalta olin onnistunut venyttämämään neljä ottelua jatkoajalle.

Sunnuntain aamupalaveri oli lyhyt ja sanoma oli ettei 0-0 pisteillä olevia otteluita pidä päästää jatkoajalle, mutta tuomaroinnin tasoon yleisesti oltiin tyytyväisiä. Sunnuntaina tuomitsin alkuotteluissa myös neljä ottelua ja finaaleissa yhden pronssiottelun. Ottelut olivat parempaa judoa kuin lauantaina ja yhden wa-zarin korjasin kahteen kertaan, eli ensin pois avustavien toimesta ja sitten takaisin komissaarin toimesta. Sunnuntaina vain pronssiottelu meni jatkoajalle, mutta sekin onneksi päättyi kohtuullisen nopeasti kuristukseen. Sunnuntaina tuli myös selvästi enemmän shidoista kertyneitä hansoku-makeja, ainakin meidän matolla, eli pystyimme parantamaan lauantaihin verrattuna. Otteluiden jälkeen pidettiin nopea palaveri, jonka jälkeen kokelaita kehoitettiin siirtymään hotellille odottamaan. Tässä vaiheessa alkoi itseä jännittää valtavasti, onneksi piinallisen pitkä puolen tunnin odotus hotellilla päättyi ja lopulta saimme yksitellen tietää, että kaikki kokelaat läpäisivät kokeen ja saimme huokaista helpotuksesta. 

Nyt on reilu pari viikkoa mennyt kisoista ja aika on mennyt pitkälti perheen parissa, iso kiitos vaimolle tämän projektin toteutumisesta. Omalta kohdaltani IJF-B lisenssi on vain välitavoite ja nyt on aika ruveta tekemään suunnitelmia seuraavan tavoitteen toteutumisen eteen. Mutta yksin tähän pisteeseen en ole päässyt. Aikanaan tuomarin peruskurssille mennessäni ajoin kolarin, eli matka olisi voinut tältä osin loppua jo silloin, mutta onneksi tuli vain metalli- ja muoviromua. Seppäsen Ismolle iso kiitos, että vedit aikanaan todella hyvän peruskurssin ja silloin aluetuomarina pistit alusta asti töihin. Tuomariurani alku aikojen KV-tuomarit, Kiitos teille, olette kaikki omalta osaltaan auttaneet minua kehittymään tuomarina, Teiltä olen saanut paljon oppia ja palautetta lukuisissa kisoissa ja kisamatkoilla myös. Tuoreimmat KV-tuomarit, sekä monet kansalliset tuomarit, joita voisi luetella pitkän listan ovat olleet isossa osassa omassa kehittymisessäni, toivottavasti ovat sitä myös jatkossakin. Judotuomari on aina kuitenkin ensisijaisesti judoka, kehittyäkseen judotuomarina täytyy kehittyä myös judokana. Judokana kehittymisessä seurat ja harjoituskaverit ovat tärkeitä, Mikkelin judolle ja Jussi Kokkolalle erityisen suuret kiitokset tästä, sekä nykyiselle seuralleni Jigotaille kiitos tuesta ja kannustuksesta. Kaitsulle kiitos matkaseurasta!

Kaj-Peter Pesonen:

Matkamme alkoi 6.7. kohti Gdyniaa. Illalla olimme perillä ja kuljetus pelasi hyvin. Hotelliin sisään kirjautuminen kävi nopeasti. Kiprosella perjantai oli työntäyteinen, itse sain lepäillä rauhassa, ID haku ja arvonta sekä meeting illalla. Lauantaiaamulla kokoontuminen kisahallissa. Kilpailijoita oli yhteensä 330 ottelijaa: 206 miehiä ja 124 naisia.

Kuuluin matolle yksi, arpa osui kohdilleen, että sain aloittaa kisat meidän matolla ja heti jatkoajalle. Mielestäni olisi reilun minuutin jälkeen voitu antaa varoitus, mutta ei annettu hyväksyntää avustavilta. Dirikat oli samaa mieltä ja sain kiitokset hyvästä työstä, jatkoaika kesti vain reilu 5,30 min. Toiseen matsiin, ja sama homma, jatkoajalle sekin vain 7,20 min jatkoaika, mutta kehuttiin. Päivä minulla meni hyvin 4 kertaa tuomarina ja avustajana 20 kertaa, pronssiottelussa 2 kertaa avustajana.

Sunnuntaina aamulla meeting, siellä puhuttiin että ei saisi mennä liikaa jatkoajalle, mutta jos ottelu on aktiivista niin ok. Lauantain mukaan jatkui sunnuntai meni hyvin 4 kerta tuomarina ja avustajana 13 kertaa, kerran pronssissa tuomarina. Tarkkailijona olivat paikalla Franky De Moor, Pasquale Tonino Chyurlia, Alexandr Jatskevitch ja Jose Manuel Corter.
 

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa