Tuomariraportti U21 European cup, Itävalta, Leibnitz 3.-4.6.2017

Kilpailuihin osallistui yhteensä 527 ottelijaa 28 maasta, tuomareita oli paikalla 23. Ottelut käytiin neljällä matolla. Arvonta pidettiin perjantaina klo 20 ja tuomaripalaveri alkoi tämän jälkeen. Paikalla oli EJU:n tuomarikomissiosta Manuel Cortes ja Cathy Mouette. Arvonnan yhteydessä vuoden alusta voimaan tulleet säännöt käytiin läpi, joten niistä ei paljoa sanottu itse tuomaripalaverissa. Meitä muistutettiin ipponin kriteereistä, sekä siitä että negatiivisesta ottelemisesta tuleee antaa varoituksia, esim. ottelijoiden ottaessa molemmista hihoista kiinni ja painavan niistä alas, ensiksi otteet ottaneelle shido. Lisäksi muistutettiin rajatilantesta, joista täytyy erottaa ulos työntäminen ulos astumisesta. Lopuksi sanottiin että takapuolen kautta selälleen menevistä heitoista tulee antaa waza-ari.

Sunnuntain aamupalaverissa kerrottiin että lauantai oli pitkästä päivästä huolimatta sujunut hyvin. Tämän jälkeen kerrattiin asioita joissa täytyy lauantaista parantaa, päällä blokkaamisessa on kiinnitettävä huomiota leukaan, jos ottelijan leuka on rinnassa ei tilannetta tulkita päällä blokkaamiseksi. Rajatilanteista muistutettiin ettei ulkona saa ne-waza -tilanteessa rakentaa, sekä mate on komennettava aina kun toinen ottelijoista käy molemmilla jaloilla ulkona, tuli tilanteesta shido tai ei. Pisteistä annettiin palautetta waza-arin kriteereistä, eli kun torilla on uken kyljelleen alas tullessa alempi käsi kontrollissa, tulee tilanteesta antaa waza-ari. Lisäksi avustavina tuomareina työskennellessä meidän tulee olla tarkempia valmentajien kontrolloimisessa.

Lauantai

Tuomaroin 2. maton ryhmässä jossa oli viisi tuomaria, tuomarit tulivat Slovakiasta, Itävaltasta, Serbiasta ja Venäjältä. Aamupäivällä matollamme oli miesten -66 kg ja naisten -78 kg sarjat. Lauantai sujui omalta osalta pääosin hyvin. Pitkä päivä sisälsi kuitenkin muutamia otteluita, joihin ei voi olla itsekään tyytyväinen. Iltapäivällä oli ennen ensimmäistä finaaliblokkia hetki jolloin tuntui ettei pääse otteluiden rytmiin mukaan, näissä otteluissa tuli useampi kehoitus radiosta antaa shido, sekä muutama pistemuutos. Yksi tilanteista oli juurikin sellainen alastulo, jota sunnuntaina aamupalaverissa käytiin läpi, uke tuli mielestäni mahalleen, mutta torilla oli uken ”alempi” käsi kontrollissa ja olkapää koski tatamiin. Tästä kehoitettiin antamaan waza-ri. Iltapäivällä tuli myös yksi vastaheittotilanne jossa olin eri mieltä avustavien kanssa. Pöydän takaa oltiin sitä mieltä ettei riittävää kontrollin vaihtumista tapahtunut ja ensimmäisen suorituksen tekijä sai pisteet. Tämän tilanteen olisin itse halunnut nähdä videolta mutta en sitä ehtinyt missään välissä kaivaa tarkkailuvideoista.

Ennen lauantain ensimmäistä finaaliblokia sain itseni heräteltyä ja miesten -66 kg KAZ-ITA välisessä finaalissa tuntui tuomarointi toimivan niin kuin pitää, tiukan ottelun vei lopulta ipponin arvoisella heitolla Kazakstanin ottelija. Ensimmäisten mitaliotteluiden jälkeen alkoi matollamme miesten -55 kg ja naisten -63 kg alkuottelut. Toisen session ottelut sujuivat omalta osaltani kohtuudella. Naisten -63 kg keräilyissä sattui nukahdus. Tilanteessa oltiin varoituksilla 2-2 jatkoajalla, sininen ottelija alkoi väsyä ja otteli todella passiivisesti. Olin jo päättänyt että nyt jos ei valkoinen heitä pisteitä, niin sininen saa kolmannen varoituksen. Valkoinen ottelija heitti, mutta tilanteesta ei tullut pisteitä, julistin mate ja samaan aikaan tajusin valkoisen pitävän sinistä sidonnassa. Ottelun jälkeen komissaari Cortes kävi kysymässä, enkö nähnyt sidontaa. Vastasin että näin kyllä, mutta vasta kun mate oli jo tullut komennettua, kerroin myös miksi tuli hätäiltyä maten kanssa ja hän oli samaa mieltä että sininen ansaitsi saada jo varoituksen, mutta siitä huolimatta olisi ollut parempi päättää ottelu sidonta pisteisiin. Näinhän se on. Lauantain toisessa finaaliblokissa olin avustavana miesten -60 kg prossimatsissa.

Sunnuntai

Sunnuntaina saimme tuomita aamupäivällä miesten -100 kg ja naisten -52 kg sarjojen alkuottelut ja keräilyt. Päivä sujui hieman paremmin kuin lauantai. Toki shidoja tuli joitakin radion kautta ja kerran kun ”shido blue” kuului radiosta, en ollut aivan hereillä meneillään olevassa tilanteessa ja samalla kun komensin mate, teki valkoinen heiton. Tärkeä opetus itselle, sekä pöydän taakse että matolle. Radioon on sanottava oikeaan aikaan avustavien kommentit, ettei niillä häiritse matolla olevan työskentelyä. Matolla ollessa katso tilanne loppuun vaikka radiosta kuuluisi mitä!

Sunnuntaina ei pisteitä tarvinnut korjata kuin pari kertaa ja yhdessä olisin pystynyt alastulon näkemään, kun olisin älynnyt heiton lähdettyä siirtyä hieman vasemmalle. Olin varma että pisteitä tulee ja annoin varmuuden vuoksi waza-arin. Tämä korjattiin ipponiksi. Sunnuntaina mattoamme tarkkaili komissaari Mouette, hän ohjeisti ottelun jälkeen että on parempi olla antamatta pisteitä tällaisissa itsestä poispäin lähtevässä heitossa ja odottaa avustavilta oikeat pisteet suoraan, näin ei tule turhia korjauksia. Toisaalta useassa koulutuksessa on teroitettu sitä että mattotuomarilla täytyy olla tilanteisiin aina oma mielipide. Varminta taitaa olla kuitenkin yrittää kehittää edelleen itseään sijoittumisen suhteen, jotta oppii liikkumaan oikein nopeissakin tilanteissa nähdäkseen alastulon oikein. Ensimmäisessä finaaliblokissa olin kahdessa pronssiottelussa avustavana. Iltapäivällä matollamme oteltiin miesten -81 kg ja naisten -48 kg sarjat. Näissä otteluissa ei omalla kohdallani sattunut mitään erityistä, sain omasta mielestäni korjattua shidolinjaanikin. Illan finaaliblokissa olin mattotuomarina naisten -57 kg toisessa pronssiottelussa.

Kisat oli kaiken kaikkiaan hyvä tasoiset ja otteluita tuli kohtuullisen paljon, 34 ottelua mattotuomarina ja 62 ottelua avustavana.

Samuli Kipronen
 

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa