Tuomariraportti U21 European cup, Italia, Lignano 8.-9.4.2017

Suomalaisia tuomareita kilpailussa edustivat Juha Vuorela ja Samuli Kipronen.

Kilpailuihin osallistui yhteensä 465 ottelijaa 30 maasta, tuomareita oli paikalla 24, joista 10 oli italialaisia. Ottelut käytiin neljällä matolla. Arvonta pidettiin perjantaina klo 20 ja tuomaripalaveri alkoi tämän jälkeen. Paikalla oli EJU:n tuomarikomissiosta De Moor ja Ocko. Arvonnan yhteydessä vuoden alusta voimaan tulleet säännöt käytiin läpi, joten niistä ei paljoa sanottu itse tuomaripalaverissa. Meitä kehoitettiin olemaan tarkkana Ipponin arvoisten heittojen kanssa. Lisäksi muistutettiin rajatilantesta, joista täytyy erottaa ulos työntäminen ulos astumisesta. Sunnuntain aamupalaverissa kehoitettiin olemaan aktiivisempia pöytätuomareina, jos korjattavaa on se täytyy tehdä ja mahdollisimman ripeästi. Kaikkia tilanteita ei katsota videolta, vaan ottelua on seurattava livenä ja pystyttävä tekemään korjauksia myös sen perusteella.

Samulin kommentit:

Olin maton 1. tuomariryhmässä ja ryhmässäni oli kolme italialaista, yksi kroatialainen ja yksi itävältalainen tuomari. Italialaisia ottelijoita oli paljon joten työt jakaantui varsinkin lauantaina paljolti akselille FIN-CRO-AUT. Ensimmäisen kunnollisen tauon pystyin pitämään hiukan ennen klo 15. Kuusi tuntia ilman wc-taukoa rupesi tuntumaan. Onneksi olin varautunut pitkään ja tauottomaan päivään, enkä paljoa tankannut päivän aikana. Tämä tietysti vaikeutti vireystilan ylläpitoa ja päivän aikana rupesi päätä särkemään. De Moor oli lauantaina 1 ja 2 matolla tarkkailijana ja antoi varsinkin aamupäivällä ahkerasti palautetta. Hän pyysi minua olemaan tiukempi matolla, näyttämään merkit terävämmin ja mattotilanteissa sijoittumaan paremmin. En osaa sanoa kuinka hyvin lauantaina pystyin parantamaan otteita, mutta sunnuntaina kiinnitin noihin kohtiin huomiota ja mielestäni sain näiltä osin otteita parannettua.

Sunnuntaina 1 ja 2 matolla oli Ocko tarkkailijana, hänen antama palaute oli huomattavasti vähäisempää. Lähinnä hän kysyi tilanteista joissa oli ollut erilainen mielipide pöydän takana kuin minulla matolla. Lauantain otteluissa ei tapahtunut mitään kovin erikoista, kahdessa tilanteessa pöydän takana tarkastelimme oliko tilanteet silta-alastuloja, molemmilla kerroilla tarkkailija oli sitä mieltä ettei ollut. Toinen tilanne oli mielestäni selvä käden ja pään kautta mennyt tilanne, eli ei silta, mutta toisessa tilanteessa pää tuli mattoon selvästi ensin ja vasta väistön loppuvaiheessa ottelijan kyynärpää tuli pään tueksi, joten siinä olin hansokumaken kannalla, samoin oli Itävällan tuomari. Näitä tilanteita täytyy siis videoilta vielä katsoa ja hakea itselle oikea tulkinta linja. Muutama korjaus tuli päivän aikana pisteisiin. Yhdessä näistä De Moor kysyi ottelun jälkeen miksi en antanut pistettä heitosta, sanoin että kyynärpää oli ottelijalla niin ettei hän voinut mitenkään olla kyljellään. Tähän De Moor totesin että olet oikeassa, hän oli nähnyt tilanteen samoin kuin minä, mutta pöydän takaa tilanne oli näyttänyt kyljelleen alastulolta.

Sunnuntaina tuomarointi sujui ilman pääkipua helpommin kuin lauantaina ja taukojakin oli hiukan enemmän. Siitä huolimatta yhdessä ottelussa syystä tai toisesta tuli enemmän korjauksia kuin koko viikonloppuna muuten yhteensä. Heti ottelun alussa sininen ottelija meni alueelta ulos, mielestäni ilman mitään syytä. Annoin tästä shidon joka pyyhittiin kuitenkin pois. Ottelun edetessä valkoinen ottelija sai saman puolen otteesta shidon ja heitosta wa-zarin. Tämän jälkeen hän astui mielestäni ulos, mutta pöydän takaa oltiin työntämisen kannalla. Tämän jälkeen vielä yksi antamani wa-zari valkoiselle pyyhittiin pois ja lopussa antamani wa-zari valkoiselle muutettiin Ipponiksi. Viimeisessä heitossa olin selvästi liian lähellä ottelijoita ja olin liian hätäinen pisteen julistamisessa, tiesin heti että pöydän takaa tulee korjaus. Jälkeenpäin kun kävin läpi tuota ottelua, en oikein muuta syytä keksi kuin että olin huonosti keskittynyt tuohon otteluun ja se lähti huonoille urille alusta asti.

Otteluita kertyi viikonloppuna reilusti yli 100 kun lasketaan kaikki matto ja avustavan tuomarin tehtävät yhteensä. Finaaleissa pääsin lauantaina neljä kertaa pöydän taakse, joista yksi oli loppuottelu. Sunnuntain finaaleissa olin myös neljästi pöydän takana joista kaksi oli loppuotteluita. Kaiken kaikkiaan reissu oli positiivinen kokemus ja paljon sai mietittävää ja parennettavaa kevään ja kesän kisoihin. Paljon tuli palautetta, positiivista ja rakentavaa.

Juhan kommentit:

Myös meidän tatamillamme oli runsaasti italialaisia ja kroatialaisia ottelijoita. Tämä tarkoitti sitä, että muiden maiden tuomareilla olli runsasti töitä. Radiopuhelimia ei saatu käyttökuntoon, joten meidän täytyi tulla toimeen ilman niitä. Kisajärjestäjät lupasivat hoitaa asian kuntoon sunnuntaiksi. Tavoitteenani tässä kisassa oli saada työskentelyyni tasaisuutta ja varmuutta. Siihen tarjoutuikin taas hyvä tilaisuus, koska tuomittavia otteluita kertyi runsaasti. Lauantain ottelut sujuivatkin hyvin. Ottelut pysyivät hyvin kontrollissa eikä vaikeuksia ollut missään ottelussa. Mitaliotteluissa olin mattotuomarina 60-sarjan pronssiottelussa, 73-sarjan pronssiottelussa ja 57-sarjan finaalissa.

Sunnuntaina ottelualueemme tarkkailija ilmoitti päivän aikaan koutsaavansa tuomareita. Erityisesti hän kiinnitti huomiota avustavien tuomareiden toimintaan. Luvattuja radiopuhelimia ei saatu toimimaan sunnuntainakaan. Paikalle toimitettiin uusia kuulokkeita, kourallinen erilaisia sovittimia ja jopa uudet puhelimet. Toimimatta kuitenkin jäi. Tämä aiheutti tietenkin ylimääräistä hämminkiä nyt kun eriktyisesti kiinnitettiin huomiota kommunikoitiin avustavien tuomareiden kanssa. Pisteiden korjauksia ei voitu ilmoittaa kuin viittomalla mattotuomarille. Tämä toiminta ei ole niin jouhevaa kuin puhelimilla. Jotenkin toinen kisapäivä ei ollut kohdaltani niin hyvä kuin edellinen. Illan finaaleissa olin mattotuomarina -78 kg sarjan loppuottelussa.
 

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa