Tuomariraportti U21 Euroopan Cupista Unkarista 15-16.7.2017

Aloituspalaveri kulki entiseen rataansa: EJU:n tuomarikomissaari Marian Hefka kävi läpi suunnilleen kaikki säännöt jälleen edellisten kisojen virheiden kautta ja toinen komissaari Manuel Cortes lisäsi sekaan omat kommenttinsa. Tärkeimmäksi asiaksi nousi molempien komissaarien mainitsema rajatilanneohje: jos ottelijan molemmat jalat ovat ulkona, pitää tuomarin komentaa matte ja päättää sitten annetaanko varoitus vai ei.

Nuorten otteet olivat aktiivisia, eikä passiivisuusvaroituksia tarvinnut juuri heitellä. Hihansuublokkauksista jouduttiin kuitenkin antamaan varoituksia. Oma esiintymiseni oli ihan siedettävää ensiesiintymiseksi tuomarina lähes parin kuukauden tauon jälkeen.  Pysyin rauhallisena ja ottelut pysyivät kontrollissa kaikissa tilanteissa. Muutamia pisteitä muutatettiin ja varoituksia poistatettiin - 1-2 tapausta ihan aiheesta mutta loput minun mielestäni perusteetta.

Kisassa oli tuomarina myös pari IJF:n huippukilpailijasta IJF-A-tuomariksi -koulutuksen käynyttä tuomaria. Italian Giuseppe Madalloni oli ryhmässäni. Ensimmäistä kertaa tositoimissa ollut entinen huippukilpailija osasi lukea ottelun kulkua ja suoritusten arviointi ja varoituksien ajoittaminen olivat huippulaatua. Vielä kun hän saa olemuksensa varmemmaksi, niin hänestä tulee hyvä tuomari. Toinen entinen huippukilpailija, Slovenian Aljas Sedez, oli todella vakuuttava kaikilla osa-alueilla: ottelun tulkinnassa, suorituksien arvioinnissa ja ehkäpä siinä vaikeimmassa eli kehon kielessä. Kilpauran lisäksi hyvää tuomarisilmää on kehittänyt Aljas’in työ IJF:n videoklippien parissa. Hän on nimittäin katsonut kaikkiaan 6000 ottelua ja poiminut niistä klipeille kaikki otteluiden tapahtumat varoituksista suorituksiin.

Omalta kohdaltani saavutin kisassa tavoitteeni eli tuntuman palauttamisen tuomarointiin pitkähkön tauon jälkeen ja MM-kisavalmiuden löytämisen. Tekemiseni oli varmaa eikä mitään katastrofeja tapahtunut. Viimeinen käytännön valmistautuminen/viimeistely elokuun lopun MM-kisoihin tapahtuu parin viikon päästä kovatasoisessa Berliinin U21 Euroopan Cupissa. Sen jälkeen valmistaudun MM-kisatunnelmaan henkisesti MM-finaaleja videolta ja mielikuvissa tuomiten.

Terveisin

Veli-Matti Karinkanta

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa