Tuomariraportti U18 EuroCup, Romania, Cluj Napoca, 9.-10.5.2015

Lennettiin joukkueen kanssa perjantaina Münchenin kautta Cluj Napocaan Romaniaan. Illan tuomaripalaveri oli siirretty aamuun komission jäsenten lento-ongelmien vuoksi.

Aamun palaveri oli tyhjentävä: te kaikki osaatte säännöt, joten ei käydä niitä läpi. Ja muistakaa, että koska kyseessä on U18, näyttäkää varoituksen syy selkeästi. Sain myös kuulla, että valmentajia oli illalla "varoitettu", että tuomareina on useita kokemattomampia (aka kansallisia) tuomareita, joten älkää olko heille ankaria...

Minun matolla oli kahdeksan tuomaria, joista neljä oli paikallisia. Tämä siis tarkoitti todella paljon töitä.

Päivän aikana tulleita huomioita:

- Kuristuksessa pitää tulla antautuminen tai selkeä tajuttomuus, jotta voi julistaa ipponin. Meidän matolla julistettiin kaksi väärää ipponia ko. tilanteessa. Ne kuitenkin korjattiin ja matsi jatkui.

- Ei ole olemassa super-ipponia: Alastulo ratkaisee!

- Alastulo päälle ja siitä vatsalleen -> ei pisteitä: Alastulo ratkaisee!

- Judogikontrolli oli melko heikko. Tyttöjen mm. annettiin tulla matolle mustassa t-paidassa.

- Alastulo kyynärpäiden varaan -> ei pisteitä. Mikäli siitä jatkaa rullausta selälleen -> yuko, max. wazari.

Lauantaina (osalle) kansallisista tuomareista annettiin mahdollisuus päästä kokeilemaan finaaleiden tuomitsemista. Itse pääsin -50 kg finaaliin keskelle. Matsi oli tšekkiläisen ja romanialaisen kamppailu. Romanialainen hallitsi ottelua ja rajalla tuli yritys, josta ottelijat mattoon. Romanialainen lähti tekemään käsilukkoa, joka ottelualueen ulkopuolella tehosi välittömästi. Taputus ja ippon soremade. Ottelun jälkeen Smolin haki minut katsomaan videota ja ihmettelin, oliko tekniikka lähtenyt liian ulkoa vai mistä voi olla kyse. Videolta näki, kun ottelija lähti mattotilanteessa pyörittämään ukea ja minä julistan ipponin. Tekniikka siis tehtiin toimitsijapöydän edessä, johon kamera ei taipunut. Smolin selitti minulle, että Sanna tuo on mattotekniikka, ei siitä voi antaa pisteitä. Vieläkin olin hämmentynyt ja nyökkäilin, että ei niin, kunnes tajusin sanoa, että käsilukostahan se ippon tuli. Tähän Smolin totesi, että mikäli siinä käsilukko on ollut, niin silloin tuomio on aivan oikein. Monet kollegat kävivät minulle sanomassa, että tarkkailijat todella luulivat sinun tehneen ison virheen...

Muuten finaalit sujuivat osaltani ilman kommelluksia.

Päivä oli pitkä, sillä finaalit loppuivat klo 19:30 jälkeen. Itsellä oli päivän aikana max kahden ottelun taukoja, joten oli tärkeää ottaa omia eväitä mukaan ja juoda järkevästi. Syömään tai vessaan pääsystä oli turha haaveilla.

Sunnuntain palaverin huomioita:

- Malttia rajalla!

- Kuristus pitää tehota 3-5 sekunnissa. Sen jälkeen mate.

- Sijoittukaa niin, että näette taputuksen.

- Vastaheittojen kanssa tarkkana!

- Rullaava heitto -> max. wazari (tästä oli todella kirjava näkemys eri tuomareiden/mattojen välillä)

- Sillan pitää olla selkeä!

- Heitossa pitää olla selkeä tekniikka! "Pushi waza" ei riitä!

Sunnuntaina otteluiden aikana ei tullut uusia huomioita.

Sunnuntaina oli ilo seurata erityisesti Emilia Kanervan hyviä otteita ja iloita hänen hienosta saavutuksestaan.

Sanna Ranki

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa