Tuomariraportti U-18 nuorten Eurooppa-cupista Berliinistä 3-4.5.2014

677 judokaa 33sta maasta hikoili mitaleista Sport- forum- hallissa Berliinissä. Ottelut kamppailtiin viidellä tatamilla ja tuomareita oli yhteensä 44, joista 21 kv-tuomaria. Suomesta mukana olivat tuomarit Mika Korpelainen ja Merja Hakamäki.

Mikan mietteitä:

EJUn komissiosta meidät otti vastaan Turkin Özkan Metin ja Slovenian Franc Ocko. Jokaisella tatamilla pöydän takana oli lisäksi isäntien puolesta vielä "pikkupomot", joista myöhemmin tässä raportissa vielä lisää.

Tuomitsin lauantaina matolla 5 ja sunnuntaina matolla 2. Kolleegoinani olivat Puolan Krystyna Macioszyk (A) ja paikalliset Kollinger ja Jakob. Mattomme kaksi ryhmää tuomitsi vuoronperään 1 h töitä  / 1 h huilia, joten keskellä tuomittavaa tuli noin 3 - 5 matsia tunnissa. Loput avustettiin pöydän takana.

Lauantaina avausottelussa jouduin vaihtamaan antamani yukon waza-ariksi ja päivän mittaan korvanapin kautta minua "heräteltiin" muutaman kerran passiivisuusvaroitusten merkeissä. Sunnuntaina antamani yuko rajan yli tapahtuneesta heitosta peruttiin kokonaan. Pronssiottelussa keskellä ollessani tuomariäänin lopputulos oli 7 -0, (matala ouchi-gari-gaeshi), mutta jälkimainintana sain kuulla, että w:n heitto olisi ollut jo suoraan ippon (Metin).

Aikaisemmin mainitsemani isäntien "pikkupomot" jokaisella matolla istuivat avustavien tuomareiden vieressä. Normaalikäytäntö kolmen tuomarin enemmistösäännöstä mureni ainakin meidän matolla. Kyseinen "tarkkailija" puuttui ja vaikutti koko ajan tuomioihin. Kerran mainitsin asiasta kysymällä kohteliaasti: " ketkä täällä tuomitsee"? Anteeksi, anteeksi oli vastaus. Muutama tilanne ja tuomio meni kyseisen sählärin myötä vanhaksi ja ohi.

Mitaliotteluissa olin keskellä alle 48 kiloisten pronssiottelussa sekä alle 44 kiloisissa avustavana. Lisäksi avustin finaaleissa (-52) ja (-73).

Merjan mietteitä:

Tuomarointisysteemi pikkupomoineen oli sama kaikilla matoilla. Mielestäni linja ei kuitenkaan ollut sama. Lauantaina meidän matolla annettiin varoituksia, mutta huomasin viereisillä matoilla linjan olevan löysempi, ainakin yliastumisten suhteen. Mielenkiintoinen tapaus oli kun rajalla tapahtuneen heiton jälkeen tuomarin julistama sidonta ajautui pitkälle toiselle tatamille. Kun 10 sekuntia oli kulunut, julisti tuomari ipponin Metinin puuttuessa tilanteeseen. Yhteistyö avustavien tuomareiden kanssa oli vaikeaa, koko ajan korvaan tulevien pikkuhuomautusten tähden. Minua yritettiin ohjailla.

Olin avustavana tuomarina -44 kg:n ja -60 kg:n pronssiotteluissa, sekä -66 kg:n finaalissa.

Sunnuntaina tatamimme varotuslinja löyseni ja huomasin muutenkin kansallisten tuomareiden silmäkulmissa pienen väsymyksen merkin. Korvaani sain kuulla pisteiden vaihtoja. Olin jo menettää uskoni tuomarina olemiseeni, kun jouduin vaihtamaan rullaavan wazarin ipponiksi ja jatkoajalla en saanut varoitustani selvästä passiivisuudesta menemään läpi. Mutta uskoni tuomitsemiseen palautettiin Ockon toimesta, kun hän matsin jälkeen taputti selkääni ja sanoi, että wazarini oli oikein (harvinaista herkkua).

Tuomitsin mattotuomarina -73 kg:n pronssiottelun, joka päättyi käsilukkoon, ja oli avustavana +90 finaalissa.

Komission ohjeita ja palautetta:

 • Puhuttiin muuttuneen yukon tulkinnasta.
 • Shidon merkitys / anto tärkeää, koska sillähän voittaa ottelun.
 • Ulosastuminen osattava nähdä.
 • Kaikenlaisesta sillasta ippon.
 • Tuomareiden yhteistyö on tärkeää.
 • Älä ole "poliisi" matolla.
 • Isommissa ongelmissa kysykää komissiolta apua.
 • Pitkät hiukset sidottava niin, että ne eivät estä niska- / kaulusotetta.
 • Tuomarivaihdot matolle sujuttava ripeästi, näin muutenkin pitkä päivä ei veny turhan pitkäksi.
 • Liian aikaisia mate- komentoja tulee välttää.
 • Avustavien tuomareiden tehtävä on myös "herättää" mattotuomari antamaan varoitus esim. passiivisesta judosta.

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa