Tuomariraportti Turkin GP:stä 1.-3.4.2016

Alkupalaverissa sanottua:

- matte-komennon oikea-aikaisuus on erittäin tärkeää, rajalla ja matossa pitää odottaa sopivaa hetkeä

- suorituspisteen annossa ei saa hätäillä, vaan on annettava aikaa ajattelulle ja odottaa alastulo loppuun

- rajatilanteista pitää antaa shido, mikäli sen kriteerit täyttyvät

- ottelijoilla on oltava ote, jos ei ole, niin siitä pitää rangaista

 

Sain olla perjantain ensimmäisessä ottelussa tuomarina. Olo oli virkeä ja ajatus kirkas. Siitä huolimatta komensin hätäisen matten juji-gatame-tilanteessa rajan ulkopuolella. Uken käsi ei ollut suorana, vaan tori joutui työstämään sitä hieman heti heiton jälkeen. Komensin matten sillä perusteella, ettei juji-gatame ollut valmis ottelualueen ulkopuolella. Oikeasti olisi pitänyt odottaa muutama sekunti käsilukon valmistumista. Ei tilanteen menettäminen onneksi ottelua ratkaissut, sillä tori lennätti uken selälleen heti kohta seuraavasta aloituksesta. Päivään mahtui vaikeita alastuloja, joissa osassa onnistuin itse ja osaan sain avustavilta apuja. Edellisen kisan perusteella olin päättänyt nimittäin, etten anna pisteitä arvaamalla hankalissa tilanteissa, vaan annan avustavien tsekata tilanteen videolta ja käskyttää suoritus radiolla - ajattelin, että niin on parempi tehdä, kuin joutua pyyhkimään virheellinen piste. Alkuotteluiden saldo oli yhdeksän ottelua mattotuomarina - tuplasti Euroopan Openeihin verrattuna.

Finaaleissa tuomitsin N-52 pronssin ja M-66 finaalin. Naisten ottelu oli tasainen päättyen 1-2 shidoihin. Miesten finaalissa otelleet mongolialainen ja korealainen tarjosivat jännittävän ottelun, jossa mentiin jatkoajalle pistetaulu tyhjänä. Jatkoajalla avustavat ehdottivat aikaista shidoa passiivisuudesta, mutten ollut itse sitä mieltä, niinpä jäin odottamaan korkeamman raadin päätöstä ja tukea halulleni jatkaa ottelua. Niin sitä sitten jatkettiinkin korealaisen hyökätessä muutaman kerran vahvasti - riittävästi vastustajan shidoon. Olisin voinut antaa matsin vielä jatkua hieman, sillä tuntui siltä, että väsyneempi mongolialainen olisi kaatunut piankin. No, shido oli kuitenkin sääntöjen mukainen.

Päivän loppupalaverissa annettiin kotoisasti positiivista palautetta: "Päivä ei ollut huono, vaikka pisteissä olikin tullut liikaa eroja". Lisäksi mainittiin, että vaikkei matsia haluta yleensä päästää jatkoajalle pistetaulu tyhjänä, niin juuri nähty -66 finaali oli juuri sellainen ottelu, joka sinne piti päästää.

Lauantaina sain aloittaa jälleen ottelut tatamillamme. Oloni oli varma, jännitti juuri sopivasti ja ajatus tuntui kirkkaalta, joten aloittajan tehtävä tsemppasi sopivasti. Alkuottelutuomaroinnit sujuivat omasta mielestäni erittäin hyvässä hallinnassa ja alastulojen arvioinnit muutamine haastavine tapauksineen onnistuivat kiitettävästi.

Finaaleissa sain tuomita N-63 Bra-Fra finaaliottelun. Tämäkin matsi oli tasaista ottelemista, enkä löytänyt varsinaisella otteluajalla syitä ottelijoiden eron tekevään shidoon. Jatkoajalla annoin valkoiselle ottelijalle shidon hyökkäyssaldon ollessa parempi sinisen hyväksi. Jälleen kerran olisin odottanut yhden hyökkäyksen lisää, mutta avustavien pyynnöstä tein ratkaisun ottelulle.

Päivän loppupalaverissa toisaalta kiiteltiin finaalituomarointeja, mutta annettiin risuja kahdesta niissä tapahtuneesta pistekorjauksesta. Korjaukset olivat olleet oikein, mutta mattotuomarin pitäisi onnistua arvioinnissa täydellisesti, varsinkin kun koko homma lähetetään tv:n kautta maailmalle. Rajatilanteissa pyydettiin rankaisemaan ylityöntäjiä herkemmin, nyt kun yliastujat olivat saaneet poikkeuksetta varoitukset. Mattotyöskentelyn sallimisesta saatiin suuret kiitokset. Ottelijoille oli annettu mahdollisuus hyökätä matossa, vaikka pari hätäistä mattea olikin tapahtunut.

Sunnuntaina tatamillamme ottelivat M+100- ja N-78- luokat. Tuomarointini sujui hyvin. Päivän finaaleihin minut oli merkitty tuomariksi  M-90 kg Esp-Bra ja M-100 kg Hun-Por pronssiotteluihin. -90 kg ottelusta tulikin melkoinen jännitysnäytelmä brassin hieman painostaessa mutta espanjalaisen kuitatessa vastaliikkeestä wazarin. Brassin painostus tuotti tasoituksen muutama sekunti ennen loppua. Alastuloa tarkasteltiin videolta, koska näytti siltä, että espanjalainen olisi tehnyt sillan. Se ei kuitenkaan ollut kyseessä, sillä myös hartia oli tatamissa. Myöskään ipponiin tarvittavaa napakkuutta alastulossa ei ollut. Jatkoajalla brassi kuittasi pronssin itselleen wazarin arvoisella makikomi-ouchigarilla. -100 pr-ottelu meni voittajan julistamiseksi portugalilaisen jätettyä tulematta tatamille loukkaantumisen takia.

Onnistuin tässä kisassa kiitettävästi. Pistearvioinnit osuivat todella hyvin kohdalleen. Tästä on kai kiittäminen sitä, että julistin pisteet vain varmasti havaitsemistani alastuloista. Epäselvät eli vaikeat alastulot jätin arvaamatta ja annoin pöytätuomareiden tehdä työtänsä. Näin vältin pisteiden muutokset ja sain, sellaisissa tapauksissa, joissa pisteitä ei pitänyt antaakaan, sulkia hattuuni. Varoituksissa pyrin toimimaan ottelun parhaaksi. Jos ottelu oli tasaväkistä ja aktiivista, en halunnut ratkaista ottelua vähäpätöisestä oterikkeestä tai epäselvästä rajan ylityksestä shidolla, vaan annoin ottelijoille mahdollisuuden ratkaisuun. Joissakin otteluissa, joissa judo oli taktista kyttäilyä tai otteiden repimistä, annoin kuitenkin varoituksia helpostikin ottelun avaamiseksi. Pyrin varoituslinjallani ottelun hengen mukaisuuteen, en tiukkaan sääntökirjamaisuuteen. Tämä käytäntö tuntuikin olevan päälliköiden mieleen, sillä heillä ei minulle, sitä kisan ensimmäisen ottelun juji-gatame-tilannetta lukuun ottamatta, parannusehdotuksia ollut. Ne pari gs:lle mennyttä ottelua pitää vielä analysoida huolella, jotta vastaisuudessa voin olla varmempi samanlaisissa tilanteissa.

Vaikka GP-kilpailuissa tuomitaan yleensä ainoastaan 6-10 mattotuomarointia päivässä, niin tuomarointirytmi on silti kiivas. Koska kisaan kutsutaan vain viisi tuomaria / tatami ja tuomarit arvotaan jokaiseen otteluun, on osallisena otteluihin tosi tiiviissä tahdissa. Yhden ottelun taukoja on aina noin 3-6 ottelun ryppään jälkeen. Kahden ottelun tauot ovat harvinaisia. Tästä syystä tankkaus pitää hoitaa taiten, energiaa pitää saada, mutta juomista pitää rajoittaa, vessaan kun ei ehdi lähteä välttämättä koko alkuottelujen aikana ja vessahätäisenä on ikävää tuomita.

Tämän kisan tuomarointien analysoimisen jälkeen on hyvä jatkaa kohden seuraavia haasteita.

Veli-Matti Karinkanta

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa