Tuomariraportti Tallinnan maailmancupista 9.6.2012 (Juha Vuorela ja V-M Karinkanta)

Osanottajien vähyyden seurauksena kisa pidettiin yksipäiväisenä. Osallistujia oli 82 kpl 16 maasta. Ottelualueita oli kaksi, joille 17 tuomaria jaettiin.

Perjantain tuomaripalaverissa EJU:n tuomarikomissaari Vasili Smolin piti luennon säännöistä. Aiheina olivat: cross grip, rajatilanteet, yuko/ei mitään, kolmikon ja komission yhteistyö, maten oikea-aikaisuus. Turkin Metin Özkan säesti parilla painotuksella. Tuttua juttua siis aiemmista palavereista.

Veli-Matin tuntemuksia

Otteluita riitti kuitenkin yhdelle päivälle normaalin kahden päivän maailman cuptuomaroinnin verran: viitisentoista kulmaa ja kuutisen mattotuomarointia. Ainakaan omasta mielestäni ei otteluissa juuri ongelmia ollut. Kerran pomppasin kulmassa pystyyn, koska venäläinen ottelija puikkasi päänsä aiheuttaen vastustajalleen cross gripin, odotti muutaman sekunnin ja hyökkäsi sitten jalkaan kaataen vastustajansa wazarin arvoisesti. Tilanne tarkastettiin videolta ja wazari pidettiin voimassa. Olen kyllä vieläkin siinä uskossa mitä näin, eli hsmk:n kannalla venäläiselle. Päivän viimeisessä +78 finaalissa tapahtui mielenkiintoinen tilanne: Sininen ottelija otti kuristuksen rajalla, josta pari rullasi rajan yli ottelualueen ulkopuolelle, todennäköisesti uken pakenemisen seurauksena. Ylimenon seurauksena komensin maten, jolloin tori nousi ylös terhakkaana uken jäädessä makaamaan tatamiin raajat vapisten, selvästikin tajuttomuuden rajamailla ollen. Komensin siis Ipponin ja pyysin kulmat neuvotteluun. Uke toipui nopeasti ja nousi ylös venezuelaiseen tapaan käsiään ja silmiään ihmetyksestä pyöritellen. Kutsuin kulmat Tarkkailijana toiminut Smolin tarkasti tilanteen nauhalta ja pyysi minut luokseen ja kysyi miten olin tilanteen tulkinnut. Sanoin, että kuristus näytti tehonsa ennen ulosmenoa. Smolin oli samaa mieltä ja kuristaja julistettiin voittajaksi venezuelalaisen hyväksyessä ratkaisun.

Olo oli koko kilpailun ajan hyvä: luotin omiin kykyihini ja säilytin rauhallisuuteni kaikissa tilanteissa. Toisaalta, en kuitenkaan saanut mitään erikoisvaikeita tilanteita tuomitakseni. Tästä on hyvä jatkaa.

Juhan tuntemuksia:

Otteluita minulla oli tuomittavana saman verran kuin Veli-Matillakin. Pitkä tauko kansainvälisistä otteluista tuntui ja varmasti myös näkyi turhana hermoiluna. koko ajan tuntui, etten löytänyt sopivaa etäisyyttä ja sijoittumista ottelijoihin nähden. Antamani pisteetkään eivät miellyttäneet kulmatuomareita ja jouduin korjaamaan niitä turhan usein. Turhan usein siksi, että Kari Neuvosen kuvaamien video-otosten perusteella antamani pisteet olisivat kuitenkin olleet kohdallaan: Jätin pisteet antamatta ja kulmat vaihdattivat sen wazariksi. Videolta näkee, että heitto tulee selvästi takapuolelle ja selkä ei kastu. Antamani yukon kulmat vaihdattivat wazariksi, vaikka videolta näkee alastulon olevan selkeästi kyljelleen. Jätin pisteet antamatta, mutta kulmat vaihdattivat sen yukoksi. Videolta näkee, että heitto tulee enemmän vatsalleen kuin kyljelleen. Ukrainan ja Latvian tuomarin kanssa silmäpeli ei oikein toiminut. Kun heiltä haki katsekontaktilla varmistusta suorituksella ja odotti nyökkäystä vastaukseksi, he näyttivät käsimerkillä haluamansa pisteet. Tämä ei lohduta yhtään, koska luokitusta päätettäessä katsotaan, että pisteitäni jouduttiin vaihtamaan turhan usein. Tein kyllä virheitäkin eikä muutenkaan ollut minun paras päiväni.

 

Veli-Matti Karinkanta ja Juha Vuorela

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa