Tuomariraportti Special Olympics Games Los Angeles 25.7.-2.8.2015

Vuonna 2015 kisat olivat Amerikan mantereella Los Angelesissa 25.7. – 2.8., kaikkiaan kisoissa noin 7000 urheilijaa 177 eri maasta. Majoitus oli opistokampuksella kukkulan laella, siellä oli vain eri lajien toimitsijoita. Joukkueet olivat eri majoituksessa. Judo ottelut käytiin LA:n UCLA-keskuksessa, puitteet olivat kyllä upeat. Muihin lajeihin Suomesta ei ollut päässyt toimitsijoita.

Judon osalta itse ottelut käytiin kahdella matolla kolmena päivänä 29. - 31.7., ja tätä ennen kaksi divisionit päivää. Divisionit tehtiin harjoitus muodossa, kategoriat 1-3 ottivat oman ”reenin” oman kategoriansa kanssa. Siinä erottuu hyvin jos joku ei kuulu joukkoon. Mukana oli myös Afrikan ja Etelä-Amerikan maita, joiden urheilijat eivät olleet tuttuja kisaorganisaatiolle. Näiden takia oli kaksi uutta sääntöä turvallisuuden takia, ettei tule mitään äkkinäistä tilannetta missä voisi loukkaantua pahasti. Tosin ne eivät olleet kovin toimivia ja uskon jälkikritiikin perusteella että tämä jäi viimeiseksi kerraksi. Nämä olivat että sidonnassa esim. Hon-gesa-katame tai vastaava, missä käsi on niskan takana/alla, piti käden olla tatamissa kiinni (normaalisti judogissa kiinni oleva käsi on OK) ja toinen ”selkä/niskakahva" ei saanut ylittää judokin keskilinjaa. Kummatkin teoriassa voisi toimia mutta ei toimineet käytännössä. Molemmat olivat sekä tuomarille että kilpailijoille hankalia.

Itse kilpailut sujui hyvin ja linja pysyi hyvin koko otteluiden ajan. Myös varoitukset ovat tulleet sovellettuun judoon sopivasti mukaan. Säännöt ovat hyvin seuranneet ”normaalijudon” sääntöjä ja nykyään ne ovat lähempänä toisiaan. Pisteet heitoista saman lailla kun normaalipuolella, alastulo ratkaisee pääosin, tietenkin myös huomioitava torin ja uken taso liikunnallisesti, eli huomioida mikä on torin maksimi suoritus verrattuna ukeen, ja kaatuuko uke ”puhaltamalla”. Hyvästä ukemista ei pidä antaa ipponia jos tori ei oikeasti vie heittoa loppuun. Parhaan eli 1. kategorian ottelut ovat koventuneet selvästi, paljon tuli näyttäviä heittoja.

Molemmilla matoilla oli 6 tuomaria, minä vastasin toisesta ja James Mulroy Irlannista toisesta. Meidän lisäksi paikalla oli 3 eurooppalaista tuomaria, Puolasta, Kreikasta ja Belgiasta. Matolla oli myös kulmatuomarit vaikka videokin oli käytössä. Tuo oli käytännöllisempää kun mukana myös sokeita ottelijoita ja samalla matolla yleensä montaa eri kieltä puhuva tuomari paikalla jos ottelijalle piti kertoa jotain.

Eniten kritiikkiä aiheuttivat kuljetukset, ne eivät eläneet tilanteiden mukaan, ainakaan aluksi. Tämäkin kehittyi kisojen aikana. Esimerkkinä avajaisista kaikkien olisi pitänyt palata konkreettisesti samalla bussilla takaisin millä oli paikalle mennyt ja kuljettajalla oli lukumäärä mikä piti täsmatä ennen paluuta.

Liikenteestä oppi sen verran että nyt tietää mitä ovat oikeat liikenneruuhkat. Tuolla autoja riitti ja kaduilla oli leveyttä.

Kolmet kisat takana ja olen saanut seurata kehitystä tällä korkeimmalla tasolla niin huomaa että paljon on muuttunut Shanghaista 2007 tänne LA:n. Mutta mielestäni oikeaan suuntaan. Saa nähdä vieläkö pääsee mukaan 2019 kisoihin.

 

Rami Myllymäki    

”Maailman paras sovelletun judon tuomari” 

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa