Tuomariraportti Pariisin Grand Slamista (Kari Neuvonen)

 

Kilpailut käytiin perinteisesti Bercy hallissa, tällä kertaa vain kaksi päiväsinä 4.-5.02.2012. Ottelualueita oli 5 ja tuomareita paikalla 35 eli 7 tuomaria /tatami. IJF:n tuomarikomissioista olivat paikalla Jan Snijders, Takao Kawaguchi ja Bernd Achilles, lisäksi EJU:sta  Franky de Moor.

Perjantaina arvonnoissa ja tuomarikokouksessa ei kerrottu mitään uusia sääntötulkintoja eikä painotuksia.

Kilpailijoita oli kaikkiaan 584, 345 miestä ja 239 naista, 94 eri maasta. Otteluja oli paljon, niinpä lauantain aloitusta aikaistettiin puolituntia. Meidän matolla ei ollut yhtään ranskalaista tuomaria, joten se ei lisännyt muiden työmäärää. Käytännössä tuomarointia oli keskellä tai kulmassa joka toisessa tai kolmannessa matsissa.

Lauantain tuomaroinnit sujuivat tosin hyvin. Yksi valehyökkäys jäi antamatta, jonka kulmat korjasivat. mitaliotteluihin ei ollut kuitenkaan asiaa, olihan paikalla lähes kaikki olympialaisiin valitut oikeudenjakajat. Jaana Sundberg otteli lauantaina tosi hyvin. Hän oli ainut ottelija sarjassaan, joka seisoi täyden ajan maailmanmestari Yuka Nishidaa vastaan, jopa lippuäänestykseen asti. Sääli vain, että Nishida tuli vastaan jo toisessa ottelussa, ja näin hantei- häviö pudotti Jaanan jatkosta.

Sunnuntain aamun palaverissa Snijders otti esille otetaistelun, otteen hakeminen ei ole passiivisuutta. Yhdestä pienestä virheestä ei ole syytä rangaista. Mikäli ottelija ei yritä välittömästi ristikahvasta, häntä on varoitettava, ei ensimmäisestä, mutta toisesta tai viimeistään kolmannesta otteesta. Ristikahva ei ole normaali kumikata. Samoin mikäli ottelija toistuvasti menee rajalle, toimitaan kuten edellä. Mikäli valmentaja ei malta olla hiljaa, kun ottelu on käynnissä. Keskeyttäkää ottelu, ja kysykää ohjeet komissiolta. Jos valmentajaa pyydetään poistumaan katsomoon, ei hänen tilalle saa tulla ko. otteluun sijaista. Poistaminen koskee vain käynnissä olevaa ottelua, seuraavaan matsiin hän saa tulla antamaan ohjeita. Mikäli valmentaja joudutaan poistamaan myös tästä ottelusta, mietitään tilanne uudestaan ts. suljetaanko hänet pois koko kisoista.

Sunnuntaina tuomitseminen ei jostakin syystä sujunut lauantai mukaisesti, kaksi wazaria nostettiin kulmien toimesta ipponeiksi ja yksi yuko wazariksi.  Oli tilanteissa liian hätäinen, julistin pisteet ennen kuin liike oli loppunut. Lisäksi yksi ”kissa” myös peruttiin kulmien toimesta. Loppuotteluihin ei tietysti ollut asiaa.

 

Kari Neuvonen

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa