Tuomariraportti nuorten Swedish Openista 27.9.2014

Nuorten Swedish Open järjestettiin 27.9.2014 Tukholmassa. Suomalaisia tuomareita kisoissa edustivat Juhani Sammallahti, Samuli Kipronen, Jani Tuomaala, Maija Mustonen ja Jouni Kähärä.

Kisat alkoivat aamupalaverilla, jonka pitivät IJF-A-tuomarit Mario D’Alessandro ja Christer Lofgren, jotka toimivat kisan vastaavina tuomareina ja tuomaritarkkailijoina. Jokaiselle matolle oli nimetty viisi tuomaria, joista vähintään yhdellä oli kansainvälinen lisenssi. Tuomareita oli Ruotsin ja Suomen lisäksi kaksi Norjasta. Tuomaroinnin apuna oli videointi eli kisa käytiin yhden mattotuomarin ja kahden videotuomarin taktiikalla. Lisäksi apuna oli jokaisella matolla tarkkailija sekä tarvittaessa myös kisan vastaavat tuomarit. Radiopuhelimia tuomareiden käytössä ei ollut vaan kommunikointi toimi käsimerkein.

Tuomaripalaverissa muistutettiin pitämään tiukka linja negatiivisen judon suhteen ja antamaan varoituksia silloin kun siihen on selkeästi tarvetta. Lisäksi muistutettiin uudesta säännöstä ensiaputilanteissa, jossa ottelijalla on esimerkiksi haava paikattavana: ottelija kävelee maton laidalle, jonne ensiapuhenkilö tulee paikkaamaan haavan, tilannetta valvoo avustava tuomari, mattotuomari ei missään nimessä poistu ottelualueelta. Lisäksi ennen junioreiden otteluiden alkua tuomareita muistutettiin tarkkailemaan tyttöjen hiuksia. Ottelijoita tulee kehottaa sitomaan hiuksensa uudelleen, mikäli ne ovat vapaana olkapäillä asti. Hiukset eivät saa haitata otteen ottamista, jolloin ne tulee olla joko letillä tai nutturalla, kun ne ovat niin pitkät, että ponnari yltää olkapäille asti. Tähän oli kuulemma puututtu myös muissa alkusyksyn nuorten kv-kisoissa, jolloin tuomarit olivat saaneet nuhteita kun olivat päästäneet tytöt liian avoimilla hiuksilla ottelemaan. Tiukasti pysyvä kampaus on myös ottelijan itsensä etu ja tekee matsaamisesta mukavempaa.

Alkuottelut oteltiin viidellä, finaalit kolmella matolla. Tuomariryhmät olivat samat sekä kadettien että junioreiden matseissa, mutta finaaleihin nimettiin tuomarit erikseen. Kisajärjestelyt toimivat hyvin ja kisat pysyivät aikataulussa ja jopa hieman aikataulun edellä. Kisapaikkana toimi vanha tuttu Torvalla Sporthall & Simhall.


Maijan kommentit:

 • Varoituksia annettiin hyvin ja aiheesta sekä kommunikointi toimi oman tuomariryhmän kanssa hyvin. Oli ilo tuomita pätevien kollegoiden kanssa.
 • Päivän finaalimatsien aikana tuli pieniä tulkintaeroja ns. rullaavan heiton arvostelusta. Toisille se oli selkeä wazari, toisille ippon. Tästä keskusteltiin vielä kisojen jälkeenkin.
 • Myös ennenaikaisia mateja nähtiin. Välitön mattotilanne unohtui toisilta ja heiton jälkeen alkanutta sidontaa ei julistettukaan alkavaksi, vaan komennettiin mate. Tätä on tuomareiden hyvin vaikea korjata jälkikäteen ja näissä tilanteissa tulee olla erityisen rauhallinen.

Juhanin kommentit:

 • Ruotsalaiset säälivät työnnettävää judokaa enemmän kuin meillä on tapana. Antavat ainakin minun mielestäni liian helposti työntämisestä shidon.
 • Siltatulkinta hakee vielä paikkaansa. Varmaan myös Suomessa eli sillan yrittäminen, siltaan rullaaminen ja erilaiset pyörimiset tulkitaan vähän porukasta riippuen.
 • Radiopuhelimien tarve tuli jälleen esille, kun viestitys ei toimi kunnolla. Pari kertaa päivässä tulee tilanne, jossa puhelimella homma hoituisi selvästi paremmin.
 • Ruotsalaisten video-ohjelmisto on tarkkailun kannalta parempi kuin Suomen versio, mutta siihen ei saa kuin yhden kameran kiinni enkä tiedä jääkö videot lopulta talteen ja ovatko ne pätkittävissä opetuskäyttöön.
 • Omassa finaaliottelussa pääsin todistamaan vähän turhan selkeää kotiinpäinvetoa, kun matolla oli ruotsalainen ottelija ja muistaakseni tanskalainen. Videolla pari ruotsalaista. Matsi oli surkeaa judoa, jossa ei tapahtunut juuri muuta kuin tanskalaisen huonoja sutemeja, joissa kuitenkin oli siinä määrin yritystä, että ei niistä valehyökkäystä voinut antaa, joten ruotsalainen nappasi ottelun aikana pari passiivisuusshidoa. Yritti hänkin siis jonkinlaista näperrystä aina välillä. Ottelun lopussa ruotsalainen otti spurtin ja videokaksikko pakotti minut antamaan yhden valehyökkäysshidon tanskalaisen yrityksestä. Rajatapaus, vastustaja juoksi päin ja tanskalainen yrittää sutemia, ihan oikeinhan se on, vaikka vähän hätäinen. Ei siinä sen kummempaa, mutta viimeisestä aloituksesta ruotsalainen vääntää lonkalla tanskalaisen mahalleen ja rullaa siitä suoraan vastustajaa kyljelleen. Minä en pisteitä anna, mutta videolta annetaan ruotsalaiselle yuko. Kyseessä oli maton viimeinen ottelu ja kävin sen jälkeen itse videolta tilanteen tarkistamassa. Ei pisteitä. Aukesi yleisöstä poispäin, joten huutoa ei tullut, mutta itseä vähän harmitti. Annoin kyllä kollegalle tilanteen tiedoksi kisan jälkeen.

Samulin kommentit:

 • Aamupäivällä oli itsellä hieman eri linja yuko ja wa-zari pisteytyksissä ruotsalaisten kollegoiden kanssa. Keskusteltuani pisteytyksestä heidän kanssaan löytyi yhtenäisempi linja loppupäiväksi.
 • Radio olisi ollut muutamaan otteeseen tarpeen myös meidän matolla. Yhdessä ottelussa emme millään meinanneet saada matolla olevan tuomarin huomiota selkeän passiivisuus shidon antamista varten. Itse yritin parhaani mukaan hakea kontaktia avustaviin matolla ollessani. Yhdessä matsissa jouduin kuitenkin komentamaan mate heti hajimen jälkeen ja tämän jälkeen valehyökkäyksestä shido, jota en itse olisi ko. tilanteesta antanut.
 • Muutaman ruotsalaisen tuomarin kanssa yhteistyö sujui todella hyvin ilman radioitakin, tästä annettiin palautetta puolin ja toisin, eli kehuttiin toisiamme.
 • Huomasin myös kuinka haastavaa oli yht’äkkiä sopeutua pienten tyttöjen ottelua tuomaroimaan finaalissa, kun oli koko aamupäivän tuominnut keskisarjojen poikia ja isoimpia tyttöjä. Ei ollut täydellinen suoritus itseltäni se finaali, mutta oikea voittaja löytyi siitäkin ottelusta.

Janin kommentit:

 • Aamupäivä sujui omalta osaltani ilman suurempia hämminkejä tosin muutamalla ryhmämme tuomarilla oli täysin oma linja asioissa (toisella tulkinnat nojasivat vanhoihin sääntöihin ja toisella oli vaikeuksia antaa varoituksia jolloin avustavina olevat tuomarit joutuivat näyttämään varoitukset pöydän takaa).
 • Aamun ainoa selkkaus yleisön kannalta tuli ruotsalaisen ja tanskalaisen jatkoaika ottelussa. Jatko aikaa oli kulunut vain 15-20 sekuntia jolloin ruotsalainen teki selvän mattoon vedon eli hyppäsi tanskalaisen eteen polvilleen ilman minkään näköistä yritystä. Pikainen vilkaisu avustaviin tuomareihin josta tuli nyökkäys molemmilta, mate komento ja shido ruotsalaiselle. Sitten asiaa alettiin selvittää niin valmentajien kuin dirikoiden toimesta, tosin tämä ei kestänyt montaakaan sekuntia koska olimme olleet asiasta yksimielisiä.
 • Iltapäivällä tehtiin muutoksia ryhmässämme koska Christer halusi myös tuomaroimaan. Nyt meidän matolla oli 6 tuomaria joten muodostimme kaksi kolmikkoa. Tässä ryhmässä tuomarointi toimi todella hyvin, ja loppu päivän tuomitsemisesta tuli huomattavasti helpompaa. (linja oli kaikilla suurinpiirtein sama ja avustavilta sai sopivasti tukea nyökkäyksin)
 • Finaaleissa pääsin muutaman kerran keskelle ja avustavaksi niissä otteluissa ei tosin enää tapahtunut mitään ihmeellistä.

Jounin kommentit:

 • Aamupäivä haettiin tuntumaa yhteistyön harjoittelussa, ei ollut mitään ihmeitä.
 • Yhteistyö toimi hyvin ja sain palautetta tuomaroinnista että oli selkeät pisteet, mutta varoituksia annettiin vähemmän kuin Suomessa, linja oli löysempi. Kolmannessa matsissa pääsi toinen ottelija kuristamaan toisen tajuttomaksi, onneksi olin sijoittunut pään puolelle ja huomasin tilanteen heti, ottelija ei antautunut vaan pyörtyi. Sain kehuja nopeasta reagoinnista.
 • Pääsin tuomaroimaan U 18 -50 sarjan finaalimatsin.
 • Iltapäivälle tuli ohje että shidolinja tiukennetaan. U21-otteluita kesti hetken ennen kuin sai varoituslinjan kohdilleen. Sain palautetta että parissa matsissa oli mate liian herkässä.Muuten ok päivä.
 • Olin U21 -81 Finaaliottelun avustavana tuomarina.
 • Kisoista jäi hyvä fiilis , varsinkin kun sai nähdä suomalaisten hienoja sarjavoittoja.
 • Jonkun verran oli kommenteja kotiinpäin vetämisessä ruotsalaisten tuomareiden osalta ja siitä kun ei suomalaiset tuomarit tehneet samaa.

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa