Tuomariraportti naisten European Openista Varsovasta 27.-28.2.2016

Huomioita perjantain palaverista:

- Shidot - huomio erityisesti kumikataan ja rajatilanteisiin, varoitus näytettävä oikealla merkillä

- Oikea-aikaiset matte-komennot

- Osaekomin ajoitus, sekuntikin voi ratkaista ottelun

- Pistetaulun oikeellisuus tarkistettava, erityisesti avustavien hommaa

- Valmentajien käytös kuriin, avustavien tehtäväksi, jotta mattotuomari voi keskittyä työhönsä

- Avustavilta nopea päätös tilanteesta pääsääntöisesti ilman videota - tehdään kuten ennenkin kulmassa. Käytetään carea vain harvoin.

- Tilavien pukujen tultua pakollisiksi, ovat hihasta tehdyt waki-gatame-runttaukset yleistyneet. Tarkkana niissä. Jos on epäilys hansokusta, niin kysytään kommentti komissiolta.

- Bearhug, torilla oltava kumikata

Kaikki lauantain neljä painoluokkaa oli jaettu lohkoittain molemmille tatameille. Saimme siis tuomitaksemme kaikkia painoluokkia, mikä oli tosi hyvä juttu - vaihtelu kun virkistää ja jos pääsisi finaaleihin tuomitsemaan, niin homma olisi tutumpaa, koska aamupäivällä oli jo ko. painoluokan ottelijoihin jo tutustuttu. Tuomarointini oli paljon helpompaa kuin paria viikkoa aiemmin. Ajatus pysyi kirkkaana ja keskittyminen ottelun kulkuun oli sitä myöten helpompaa. -57 semarissa annoin ipponin karhunhalauskaatomaisesta tilanteesta, jossa uke oli kaatumaisillaan ja tori kontrolloi hänet selälleen. Tilanteesta voi olla kahta mieltä, joko siten, ettei pidä antaa pisteitä, koska uke kaatuu itse tai sitten, että pisteet annetaan, koska torin kontrolli on voimakas. Sain tuomita finaaleissa -57 pronssiottelun, jossa puolalainen ottelija vei vastustajaansa reilusti: kerran yukon ja pari kertaa wazarin arvoisesti.

Päivän loppupalaverissa pyydettiin keskeyttämään ottelualueen ulkopuolella tapahtuvat ne-waza-hyökkäykset aiemmin: jos sidonta, lukko tai kuristus ei ole valmis, pitää komentaa matte, eikä antaa ottelijan hakea kääntöä tms. Lisäksi pyydettiin olemaan tarkempana kuristustilanteissa, sillä yksi ottelija valahti kunnolla tajuttomaksi kuristuksessa ipponin muutaman sekunnin viivästymisen takia.

Sunnuntaina jatkettiin raskaammista painoluokista. Jouduin heti ekassa ottelussa korottamaan ehdottamani wazarin ipponiksi. Katsoin, että uke kiersi liikaa yli alastulossa, mutta hän tuli kai sitten riittävästi selälleen. Pari seuraavaa ottelua meni paremmin. Finaaleissa tuomitsin + 78 pr.ottelun, jossa varoitukset osuivat kohdalleen, mutta ehdottamani yuko olisi pitänyt julistaa wazarina. Olin huonolla puolella, enkä nähnyt alastulon loppua parhaalla mahdollisella tavalla. Muuten päivä oli hyvä.

Paria viikkoa aikaisempaan verrattuna ero oli kuin yöllä ja päivällä, niin ottelijoiden esittämässä judossa kuin omassa olotilassani. Naisten judo oli pääsääntöisesti mielenkiintoista ja tilanteita pullollaan. Lisäväriä toivat joukkueet Etelä-Amerikasta ja Mongoliasta. Ajatukseni pysyi kirkkaana ja keskittyminen oli kohdallaan. Oli mukava tuomita ja itsevarmuuteni oli sopivaa. Suurimpana oppina kerrottakoon Franky de Moor'in vinkki valmiustilan nostamiseksi: "Pitää vain ajatella, että jokainen ottelu on finaali!"

Kiitän Judoliiton toimistoa järjestelyistä ja Lempäälän Kisaa taloudellisesta tuesta.

Veli-Matti Karinkanta

 

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa