Tuomareita EM-kilpailuissa. Kuva: Carlos Ferreira, EJU.

Tuomariraportti Montpellierin EM-kilpailuista 24. - 27.4.2014

EM-kilpailut pidettiin toisen kerran Ranskassa muualla kuin Pariisissa. Montpellier on runsaan 250 000 asukkaan kaupunki Etelä-Ranskassa, meren läheisyydessä, ja voisi sanoa Marseillen ja Touloisen puolivälissä.

Tuomarikokous oli poikkeuksellisesti jo keskiviikkona iltapäivällä, välittömästi arvonnan jälkeen. Tuomarit velvoitettiin tähän osallistumaan. Tuomarikomissiosta olivat paikalla Snijders, Achilles, Ocko, Smolin ja Metin, kokoukseen otti osaa myös EJU:n presidentti Soloveychik. Snijders kertasi vuoden vaihteessa tulleiden sääntöjen pääkohdat, ei saa puhua enää UUSISTA säännöistä. Olemme kuulemma hyvällä tiellä positiivisessa judossa kohti Rion olympialaisia.

Ja sen perään kerrattiin heti sääntöjen negatiivisen judon kohdat. Varoitusten annossa on oltava ankara, ja jokaisen tuomarin/tuomariryhmän pitäisi löytää sama taso, myös valmentajat haluavat tätä. Varoitusten annossa ei tietenkään saa olla eroja eri ottelijoiden välillä, niitä pitää antaa yhtä helposti myös olympia- ja MM- mestareille. Ja edelleen tason pitää olla ottelun alusta loppuun sama ja koko kisojen ajan. Valehyökkäyksiin pitää puuttua heti, ja varsinkin rajalla tapahtuviin. Mikäli ottelija työntää toisen ulos, pitää työntäjää varoittaa. Mutta jos työntäminen alkaa keskeltä, ja toinen tämän seurauksena menee ulos, varoitetaan ulosastujaa, hänellä olisi ollut muitakin mahdollisuuksia kuin pakeneminen. Ilman kumikataa ei voi heittää, olkaa tämänkin suhteen ankaria. Sen jälkeen kerrattiin otteet joista pitää hyökätä välittömästi, ristikahva, saman puolen ote, pistooliote jne. Mikäli uke pyrkii estämään selälleen tulon tekemällä sillan, pitää tästä julistaa ippon. Kysyin lopuksi golden score- ottelun sidonta aikaa. Nyt tulkinta oli: mikäli tori haluaa jatkaa ipponiin saakka annetaan tämän tapahtua, ja mikäli hän hellittää 10 sekunnin jälkeen: yuko- soremade.

Henkilökohtaiset ottelut alkoivat päivittäin klo 11:00, finaalit klo 16:15. Bussi kisapaikalle lähti klo 10:00, ja takaisin hotellilla oltiin n. 19:30- 20:00. Ottelualueita oli neljä ja tuomareita 24 eli kuusi tuomaria per tatami. Komissio halusi tämän kuusi tuomaria, että useammalla olisi mahdollisuus osallistua EM- kisoihin, normaalisti nykyisin on vain viisi tuomaria / tatami. Torstaina oteltiin naisten - 48, -52 ja - 57 kg sarjat ja miehistä -60 ja -66 kg. Tuomitsin tatamilla kolme, ja muut tuomarit olivat Ioana Babiuc (Romania), Artur Fando (Valko-Venäjä), Andreas Hempel (Saksa), Emil Pozvek (Slovenia) ja Sergeiy Gayday (Ukraina). Arturista , Sergeiystä ja minusta muodostui ryhmä, mikä pääsääntöisesti tuomitsi yhdessä. Vaikka Snijders vielä kisapäivän aamupalaverissa korosti kolmikon yhteistyön merkitystä, oli tuolta parivaljakolta vaikea saada tukea varoituksiin eleettömällä viestinnällä.

Kisapäivä meni kohtuullisesti, mutta matka itseltä pysähtyi semareihin. Kisapäivän päätöspalaverissa saimme kuulla oikein kunnolla kunniamme. Komissio oli tyytymätön tuomareiden käyttäytymiseen, myöhästelyihin, keskittymiskyvyn puuttumiseen ja kolmikon yhteistyöhön. Emmekä erota ipponia wazarista, emmekä osanneet olla riittävän ankaria rajatilanteissa matsien alussa, ja toisaalta varoituksia annettiin välillä ilman syytä! Harvoin ko. tason tuomarit on minun kuullen "haukuttu" noin perusteellisesti.

Perjantaina käytiin naisten -63 ja -70 sekä miesten -73 ja - 81 kg sarjat. Tatami pysyi samana, mutta tuomitsin pääsääntöisesti Ioanan ja Andreaksen kanssa, heidän kansaan "silmäpeli" sujui jo huomattavasti paremmin. Oliko tämä syynä, kun pääsin finaaleihin jo pöydän taakse. Myös komissio oli päivään selvästi tyytyväisempi kuin edelliseen päivään, heiltä tuli jo hieman positiivista palautetta. Ongelmana oli edelleen epätasapaino ryhmien välillä varoituksissa ja myös pisteissä.

Lauantaina oteltiin painavimmat painoluokat. Kisahalli Park & Suites Arena oli lähes täynnä, varmaankin n. 7000 katsojaa, ottelihan yleisön suosikki Teddy Riner tuolloin. Ja yleisöhän sai, mitä tuli katsomaan. Riner voitta sarjan +100 kg ylivoimaisesti.  Itseltä lauantai sujui mukavasti, muutamia korjauksia toki tuli, mutta ei mitään isompaa. Tuomariryhmät sekoittuivat hieman enemmän verrattuna torstaihin ja perjantaihin, mutta sekään ei tuottanut juuri vaikeuksia. Mitalimatseissa olin avustavana tuomarina -78, -100 kg pronssiotteluissa ja -100 kg finaalissa.

Sunnuntaina oteltiin joukkuekilpailut. Tuomarointi tapahtui rytmillä 2-2-1, ja viimeisen ottelun tuominnut näytti voittajan. Olin alkukilpailuissa mukana Espanja -Slovenia (2-3), Venäjä-Slovenia (4-1) ja Venäjä- Saksa (4-1) otteluissa. Mattotuomarointia kertyi kaikkiaan neljän ottelun verran. Halli oli yhtä täynnä kuin lauantaina, ja joukkuekilpailuissa on aina oma hieno tunnelma ja mahdoton meteli, välillä ei tahtonut saada komentoja ottelijoiden kuuluviin.

Olen melko tyytyväinen omiin esityksiin kisoissa. Ongelmana on edelleen löytää positiivisempi ottelija, kun otetaistelu jatkuu liian pitkään, tai kun molemmilla ottelijoilla on vain yhden käden ote. Ottelut ovat tasaisia ja kovia, ja voittaja on löydettävä. Tuntui, että nämä olivat kautta aikain kovimmat EM-kisat. Ensi vuonna kisat ovat 9.-12.4.2015 Glasgow’ssa, niitä odotellessa.

Kari Neuvonen

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa