Tuomariraportti Malagan European Cupista 20.-21.10.2018

Tuomariraportti Malagan European Cupista 20.-21.10.2018

Suomalaistuomareista mukana olivat Kari Neuvonen ja Kaj-Peter Pesonen. Tuomarikokous poikkeuksellisesti perjantaina arvonnan jälkeen 20:30. Komissiosta paikalla De Moor ja Hefka. Tuomareita oli 23, joista yhdeksän espanjalaista ja heistä neljä kansallista.
 

Kokouksessa käytiin pikaisesti läpi joitain yksityiskohtia säännöistä:
- mattotuomarin on oltava johtaja, jota avustavat aktiivisesti tukevat
- suorasta hansokumakesta kysyttävä komission suostumus
- ellei varmoja kummalle pisteet, ei kummallekaan
- karhunhalaukseen nopea reagointi, ellei torilla ole otetta, mate heti

- samoin pystystä tehty kata sankaku otteesta, heti mate
- päälleen alastulot eivät aina ole tahallisia
- ei ipponia, ellei kaikki kriteerit täyty
- kaikki jalkalukot ovat kiellettyjä
- pistooli- ja taskuotteesta shido, ellei välitön hyökkäys
- samoin jalan kiertämisestä


Olkaa varmoja, että matolta poistuu oikea voittaja!

Paljon yksityiskohtia näin vuoden lopussa.

Kilpailut alkoivat molempina päivinä klo 10. Tatameja oli kolme, joten kahdelle matolle 8 tuomaria ja yhdelle 7, joka tatamilla oli kolme espanjalaista. Alussa oli tietysti paljon paikallisia ottelijoita, joten meillä ulkomaalaisilla oli paljon töitä. Lauantai sujui alusta alkaen mukavasti, muutama korjaus pisteisiin ja myös muutama muistutus varoituksista. Varoituksia annettiin ”eurooppalaisesti” eli ihan tämän vuoden käytännön mukaan. Taitaa olla olemassa EJU:n linja vastaan IJF: n varoitusten annossa.

Kari 
Lauantaina olin alkukilpailuissa mattotuomarina 11 kertaa ja avustavana 38. Lisäksi kahdessa mitaliottelussa keskellä ( -48 finaalia ja -66 pronssi) sekä kahdessa avustavana.
 

Sunnuntaiaamun palaverissa komissio pyysi kiinnittämään huomioita seuraaviin asioihin:
- vastaheitoissa on kontrollin oltava loppuun saakka
- yhdelle kyynärpäälle alastulosta ei saa antaa pisteitä
- jatkoaikaottelussa osaekomi jatkuu ipponiin saakka
- jos toinen ottelija nousee matosta pystyyn, hän saa tehdä heittotekniikan
- kumarrusten on oltava kunnollisia
- matet, osaekomit ja toketat oikea aikaisesti
- odottakaa, että pistetaulu on valmis jatkoaikaotteluun

Tuomarointi on kokonaisuus, johon kuuluu mattotyöskentely, esiintyminen matolla ja sen ulkopuolella sekä siisti ja asiallinen pukeutuminen.

Sunnuntaina tuomarointi jatkui mukavasti, edelleen joitakin korjauksia, mutta ei pahoja mokia. Päivän saldo oli seitsemän kertaa keskellä ja 25 kertaa avustavana (yhdeksän ottelua yhtä soittoa avustavana!) alkukilpailuissa. Loppuotteluissa olin keskellä -70 kg pronssin ja +100 kg finaalin ja avustavana -78 ja +78 kg pronssiotteluissa. Tuomarointia tuli näin paljon, koska keräilyt käytiin ”vanhalla systeemillä”.
 

Suomalaisten menestys oli melko mukava, yhdeksän ottelijaa: kaksi seitsemättä sijaa ja Aku Laakkosen pronssi -81 kiloisissa.

Kaj-Peter

Matkani alkoi poikkeavasti 16.10. verrattuna muihin European Cup kisoihin. Matkani alkoi aikaisin aamuyöllä. Malagaan päästyäni menin taksilla Torremolinokseen hotellille. Paikkaan tutustumista ja kisahotellin etsiminen oli seuraavan päivän teema. Kisahotelliin oli matka n. 10 min kävellen, sitten kiertelin paikkoja ja rentouduin. Torstai oli hieman sateinen, mutta kävin ulkoilemassa.

Perjantaina oli akkreditointi ja tuomaripalaveri.

Lauantai: Kisat meidän matolla lähti liikkeelle hieman takkuen. Matolla meni mielestäni varmaotteisesti. Avustajat olivat välillä eri mieltä, osoittautui olleeni oikeassa. Tietenkin parivaljakko sai ”siipeensä”. Avustavana 29 kertaa ja mattotuomarina 10 kertaa.

Sunnuntai: Kisat lähti paremmin liikkeelle ja olin mielestäni hyvä kaikilla osa-alueilla, eikä ollut paljon sanottavaa tarkkailijallakaan. Avustavana 21 kertaa ja mattotuomarina 7 kertaa. Finaalin avustavana ja kerran pronssiottelussa sekä pronssissa mattotuomarina.

Kisan jälkeen kollegan kanssa nauttimaan janojuomaa, sitten pakkaamaan. Yöllä klo 3.00 herätys lentokentälle paluulentoa varten. Kotona n. klo 23.00.

 

 

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa