Tuomariraportti Judo European Cup for Juniors Pietari 14.-15.4.2018

Pietarin kilpailun kilpailupaikkana toimi Jubileinyi-urheilukeskus, joka sijaitsee aivan Pietarin keskustassa.

Majoituspaikakkana on Pribaltiyskaya-hotelli, joka sijaitsee noin 15 minuutin bussimatkan päässä kilpailupaikasta. Itse saavuin Pietariin junalla jo hyvissä ajoin perjantaipäivällä. Suomen joukkueen valmentajat olivat jo hoitaneet akkreditoinnin, joten hotelliin kirjautumisen jälkeen minulla oli mukavasti muutama tunti aikaa kuljeskella keväisessä Pietarissa.

Tuomaripalaveri pidettiin arvonnan jälkeen kisahotellilla. Kilpailuihin oli ilmoittautunut 258 ottelijaa, joka oli hieman vähemmän kuin edellisenä vuonna. 160 miestä ja 98 naista, jotka edustivat kuuttatoista eri kansallisuutta. Tuomareita palaverissa oli 35. Tuomaritarkkailijoina kilpailuissa toimivat Vladimir Vostrikov ja Alexandr Jatskevitch, joka oli kisoissa kaksoisroolissa toisen tuomaritarkkailijan jäätyä pois. Jatskevitch aloitti palaverin kertomalla, ettei nyt puututa teknisiin asioihin, koska kaikilla on ollut käytettävissä EJU:n viimeisimmän tuomariseminaarin materiaalit. Hän halusi kuitenkin korjata muutaman Mittersill:in seminaarissa näytetyn videon. Ensimmäinen oli 73a, joka pitäisi tulkita mattotilanteeksi ja tilanteen tulisi antaa jatkua, tilanteesta ei siis tule antaa varoitusta jalasta tarttumisesta. Linkki videoon raportin lopussa. Toinen video, jonka Jatskevitch mainitsi, koskee kuristustilannetta, torilla on ote uken kainalon alta. Tämä on sellainen ote, joka on sallittu ja tilanteen on annettava jatkua. Tätä videota en löytänyt seminaarin klipeistä. Toinen asia johon Jatskevitch puuttui, oli vastaheittotilanteet. Hän kuvaili nykytulkintaa niin, että ottelija ei voi käyttää ensimmäisen heiton ”iskua” hyväkseen, eli mikäli vastaheittoa yrittävä ottelija tulee mattoon ensin, niin pisteet menevät alkuperäiselle heittäjälle. Vostrikov korosti oikea-aikaista maten-julistamista, sekä sitä että tuomareiden tulisi pyrkiä olemaan käyttämättä videotarkkailulaitteiston tuomaa turvaa. Avustavien tuomareiden pitäisi muodostaa mielipiteensä livenä nähdystä tilanteesta.  

Ottelut alkoivat lauantaina kello 10. Minä olin 3 matolla yhdessä kahdeksan muun tuomarin kanssa. Kaikkien tuomareiden kansallisuudeksi oli määritetty Venäjä, koska kilpailussa oli niin suuri määrä venäläisiä ottelijoita. Tämä tarkoitti sitä, että töitä riitti maltillisella tahdilla koko päiväksi. lauantaina meidän matolla käytiin sarjat -55 ja -52. Tuomitsin päivän aikana noin 6 ottelua keskeltä ja 10 avustavana. Tuomitseminen jännitti tavattoman paljon pitkän tauon vuoksi. Kuitenkaan päivään ei tullut mieleenpainuvia virheitä, eikä korjauksia. Itseäni hieman häiritsi, etten oikein löytänyt tarpeeksi tiukkaa varoituslinjaa. Finaaliottelut alkoivat kello 16 ja pääsin tuomitsemaan keskeltä -52 finaalin. Avustavana olin kahdessa pronssiottelussa.

Sunnuntain ottelut alkoivat 11:00 ja matollamme käytiin sarjat -100, +100 ja +78. Tuntuma tuomitsemiseen oli huomattavasti parempi. Tuomitsin keskeltä +78 finaalin ja olin avustavana kahdessa ottelussa. Kaiken kaikkiaan kilpailusta jäi lopuksi hyvin positiivinen olo, mikä ei ole itselleni ollut kovinkaan tavanomaista.

Kilpailun jälkeen tarkkailijat kiittelivät tuomareita ja sanoivat tuomaroinnin olleen korkealla tasolla.

Edelleen painotettiin maten ja varoitusten antamisen oikea-aikaisuutta. Lisäksi mainittiin, että tuomarin tulee olla johdonmukainen varoitusten antamisessa. Mikäli ottelussa tapahtuu varoituksen arvoinen rike, tulee siitä varoittaa viipymättä.

Tuomariterveisin: Timo Lehtonen

  1. https://drive.google.com/file/d/1GjDP0zo9il32lDINemzhxk9fnHKnqk5-/view?usp=sharing

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa