Tuomariraportti, JSWOP 24.9.2016, Tukholma

Ottelualueita oli 5 ja tuomareita 30, joista 5 tarkkailijaa. Suomalaisia tuomareita kisassa edustivat Jani Tuomaala, Samuli Kipronen, Aleksi Mikkola ja Jouni Pohjola. Ottelijoita oli n. 300. Kilpailut alkoivat klo 9.15 U18 sarjoilla ja päättyivät klo 16.40 U21 finaaleihin. Kilpailun vastaavana tuomarina toimi Mario D'Alessandro. Aamun palaverissa neuvottiin kiinnittämään huomiota negatiiviseen judoon. Tätä painotettiin vielä U18 otteluiden jälkeen. Loppupalaverissa vastaava tuomari kertoi olevansa tyytyväinen päivään ja tuomioihin.

Jani:

Tuomarijaossa paikakseni tuli matto 3 ja ryhmäni jäseniksi Ingemansson, Pettersson ja Naser Ruotsista Maka Norjasta sekä mattomme vastaava tuomari Ahola Ruotsista. Tuomitseminen tuntui luontevalta ja itsevarmalta vaikkakin päivän aikana tuli muutamia korjauksia osakseni. Mattomme tarkkailijalta saatu positiivinen palaute päivän aikana, helpotti myös tuomitsemista ja antoi luottamusta loppupäivän tuomioihin. U18 finaali otteluissa pääsin -50 kg sarjassa keskelle tuomitsemaan. Tämä ottelu jäi todella positiivisena taisteluna mieleeni, jossa tappioasemasta noustiin voittoon, täydellinen finaali. U21 finaaleissa osakseni tuli toimia kerran avustavana tuomarina.

 

Samuli:

Tuomaroin matolla 4 ja ryhmässä oli lisäkseni Ask ja Johansson ruotsalaisista, sekä nykyisin Ruotsissa asuva islantilainen Waage ja saksalainen Rinkes. Tarkkailijana toimi Michael Holm. Ryhmän kommunikointi toimi hyvin, korjaukset saatiin yleisesti tehtyä nopeasti ja ilman videotarkistusta.


Aamu alkoi tuomaroinnin osalta räväkästi, kun ensimmäisessä ottelussa toinen ottelijoista kuristettiin lähes tajuttomaksi. Ottelija ehti taputtaa ja vastustaja löysäsi kuristuksen välittömästi kun tunsi taputuksen ja kuuli samaan aikaan ippon-komentoni. Tästä huolimatta hän ei pystynyt nousemaan ylös heti ja oli tajuttomuuden rajamailla jonkin aikaa. Tämän ottelun jälkeen tuli heti seuraavassa ottelussa ensimmäisestä hajimesta hansokumake, jalkaan tarttumisesta. Kävin vielä varmistamassa avustavilta että olivat samaa mieltä ja he olivat nähneet tilanteen yhtä selvästi kuin minäkin. Tämän jälkeen päivän otteluissa ei mitään mainittavaa tapahtunut. Jonkin verran jouduin miettimään omaa shido linjaa U18 otteluissa, mutta toisaalta muiden omalla matolla tuomaroineiden kanssa oltiin samalla linjalla. Linja tosin oli hieman liian löysä ja tästä saatiin muistutus päivän mittaan mattomme tarkkailijalta, sekä ennen U21 otteluita myös Mariolta yleisesti kaikille. Loppuotteluissa olin sekä molemmissa ikäluokissa yhden ottelun pöydän takana.

 

Aleksi:

Minut oli sijoitettu matolle 5. Tuomariryhmään kuului Hallum Norjasta, Damberg Ruotsista, Larsson Ruotsista ja Binner Saksasta. Tarkkailijana matolla toimi Björn Nyberg.
Juuri ennen ottelujen alkua Björn tuli ilmoittamaan että toimitsijat vielä nukkuvat, joten yhden tuomareista pitäisi hoitaa pistetaulu. Tämä vastuullinen tehtävä lankesi minulle ollessani tuomariryhmän ainoa, joka osasi käyttää judoshiaita. Aamusta oma tuomarointini matolla oli hieman jäykkää, mutta pääsin pian rytmiin kiinni ja loppupäivä meni hyvin. Tuomariryhmämme yhteistyö toimi sujuvasti, vaikkakin shidolinja ei ollut tarkkailijan mielestä aamulla aivan kohdillaan. Saimme sen kuitenkin parannettua aamupäivän aikana.
Finaaleissa olin avustavana tuomarina U18 -52 kg ja U21 -90 kg otteluissa. Kokonaisuutena kilpailut sujuivat mainiosti, ruokatarjoilut olivat maittavat ja riittävät eikä päivä viiden tatamin ansiosta venynyt pitkäksi, turhista lepoajoista huolimatta.

 

Jouni:

Minä tuomaroin matolla kaksi, jolla tuomaroivat myös Ruotsin Marcus Elfver, Joakim Lindberg, Johnnie Daniels sekä Saksan Stephan Machulik. Tuomarointi lähti aamulla itselläni vähän nihkeästi käyntiin, syynä ilmeisimmin kisojen jännitys, mutta ote parani iltapäivän koittaessa. Shidolinja hieman hämmensi kun välillä tuntui, että matolla annettiin hyvin vähän shidoja edes passiivisuudesta. Kaiken kaikkiaan kokemus oli hyvä ja toi näkemystä ja varmuutta siitä ettei kisat ulkomailla ole sen ihmeellisempiä täälläkään

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa