Tuomariraportti Grand Prix Qingdao, Kiina 20.-22.11.2015

Tämän kertaista GP-kisaa jatkettiin arvonnan jälkeen poikkeuksellisesti tuomareiden ja valmentajien yhteisellä kokouksella, kuulemma IJF:n presidentti Marius Vizerin pyynnöstä. Siinä valmentajapäällikkö Enzio Gamba kävi kohta kohdalta läpi IJF:n sääntöohjeen (http://www.intjudo.eu/upload/2015_07/17/143712215870657716/ijf_rules_luglio_ok.pdf). 

Tässä ohjeesta parhaat palat:

- Sormien on oltava yhdessä judogin tarkistuksessa, jotta hihoille saadaan oikea mitta.

- Yukon arvoisessa alastulossa on tärkeää, että torilla on kontrolli uken käsivarresta, sillä siten uke tulee alas ainakin ylävartalon kyljen yläosalle, joka riittää yukoon. Jos ainoastaan lonkka koskettaa tatamia -> ei yuko.

- Rajan ulkopuolella tapahtuvissa tilanteissa pätee ne-wazassa ja tachi-wazassa sama tulkinta, jonka mukaan välitön vastaliike sallitaan. Siten torin vaihtuminen esim. osae-komi-tilanteessa hyväksytään.

- Kahden käden otteen irroitus (ohjeen kuva 3), jossa toinen käsi on kauluksessa ja toinen hihassa, on kielletty. Tätä on vaikea havaita. Samoin kiellettyä on otteen estäminen, esim. kiristämällä kaulusta alaspäin otetaistelussa.

- Klassinen ote on sallittu kaikissa tilanteissa. Hihaotteet otetaan tarkempaan syyniin. Jos sen tarkoitus on estää, pitää siitä antaa shido.

- Jos ottelija menee ulos kahdella jalalla ilman hyökkäystilannetta, niin riippumatta ulkona piipahtamisen nopeudesta, pitää siitä antaa shido.

- Ylityöntämisestä pitää myös antaa  shido. Jos työntäminen alkaa keskeltä ottelualuetta, pitää yliastujalle antaa shido. Tällä kun olisi ollut mahdollisuuksia kiertää halutessaan alta pois.

- Jos siirtymisessä ne-wazaan haluaa tarttua jalkaan esim. jigoku-jimessä, pitää ottelijan pysäyttää tilanne ennen ne-wazaan menoa, jottei saa hansokua jalasta tarttumisesta.

Achilles näytti vielä videon hankalasta tilanteesta. Siinä uke tuli alas ensin mahalleen, josta tori pyöräytti hänet erillisellä hyökkäyksellä, sujuvasti jatkaen kuitenkin, selälleen. Sitten hän kysyi, moniko valkku-/tuomarijoukosta antaisi pisteitä. Tulos oli 50 %. Sitten hän selitti, ettei tilanteesta voi antaa pisteitä, koska uke oli jo tullut alas mahalleen torin lonkkaheitosta ja torin jatkorullaus tapahtui ne-wazassa. Tässä olivat kaikki uutiset tällä kertaa.


Itse kisapäivistä seuraavaa:

Torstaina eli ekana päivänä tatamillamme ottelivat -60 kg miehet ja -48 kg naiset. Muutamissa otteluissa oli vaikeuksiä päättää, kumpi on parempi, sillä niin passiivista ottelu oli. Otteluiden annettiin mennä golden scorelle, jolta ratkaisu sitten haettiin tuomarivoimin väkisin. Oma tuomarointini sujui ainakin omasta mielestä aika hyvin: pisteitä ei tarvinnut muuttaa, -66 kg pronssiottelua lukuunottamatta, varoituksia ei peruutettu eikä niitä puskista ehdotettukaan. Olo oli sopivan jännittynyt, adrenaliini virtasi passelisti ja keskittyminen oli kohdallaan.

Yhdessä tilanteessa olisi tosin pitänyt olla tarkempi: -60 kg semifinaalissa Ned-Rus julistin venäläisen ilman otetta, pelkästään vartalokontaktilla, tehdystä kähmy-ko-uchista yukon. Tilanteen jälkeisen ne-wazan päätyttyä pöytätuomarit pyysivät odottamaan videotarkistusta varten. Sitten he  pyysivät julistamaan venäläiselle jalkaotteesta hansokun. Peruutin ensin oikeaoppisesti yukon, jotta tiedettäisiin, ettei heitto ollut laillinen, ja julistin hansokun venäläiselle. Kähmy-kouchia ei siis saa tehdä ilman otetta uken vyön yläpuolisesta judogista. Ilman otetta tehtynä kontrolli tuopaa lähes aina torilla olemaan kainalolla tms. osalla uken jaloista.

-66kg Ita-Kor pronssiottelu sujui hyvässä kontrollissa. Ottelun päätti korealaisen rulli, josta julistin wazarin, mutta jonka pöytätuomarit muutattivat ipponiksi. Tatamilta pois tullessani pyysi Achilles minut juttusilleen ja totesi olleensa samaa mieltä wazarista. Ollessani pöytätuomarina -57 kg Jpn-Jpn ottelussa tuli selville dirikoiden linjattomuus. Ensiksi sininen ottelija nappasi ne-wazasta ylösnoustessaan pystyssä olleen vastustajansa kata-gurumaan ja pyöräytti tämän selälleen. Olimme tuomarikavereideni kanssa hansokun kannalla, mutta dirikat kehottivat ottelun jatkumaan. Eipä aikaakaan kun toinen ottelija nappasi kontatessaan pystyssä olevan vastustajansa nilkasta kiinni ja kaatoi tämän kuchiki-taoshilla tatamiin. Tällä kertaa osa dirikoista oli ne-wazan kannalla osan vaatiessa hansokua. Achilles junttasi hansokun läpi ja ainakin minun mielestäni ottelun voitti väärä ottelija. Molemmat teot olivat hansokun arvoisia, mutta sininen teki sen ensin.

Päivän päätöspalaveri aloitettiin poikkeuksellisesti hyvällä palautteella: Mattotuomarit olivat tehneet päätöksiä ja pöytätuomarit olivat tarvittaessa reagoineet niihin. Pisteissä oli tullut eroavaisuuksia, joten oikeaan sijoittumiseen pitää kiinnittää huomiota. Myös sidonnan julistamisessa pitää olla oikea-aikainen.

Perjantaina saimme tuomita -81 kg miesten sarjaa. Päiväni ei alkanut tällä kertaa niin hyvin kuin edellinen päivä. Otin tuomaroinnin turhan rauhallisesti. Sorruin taas julistamaan heittopisteet (ja vielä väärät, wazari ipponin sijaan) otteettomasta kähmy-kouchista. Onneksi pöytä muutatti suorituksen hansokuksi. Se harmittaa, etten oppinut eilisestä, vaan että oppiminen oli taas tehtävä toiston kautta.

Liika rauhallisuus kulminoitui korealaisen ja saksalaisen otteluun. En liikkunut tarpeeksi, enkä nähnyt ensimmäistä yukon arvoista alastuloa kunnolla, joten kulmien piti käskyttää se. Saman ottelun loppusekunneilla saksalainen tempaisi korealaista nyrkillä silmäkulmaan, jonka seurauksena korealainen meni kumaraan silmäkulmaa pidellen. Siinä samassa saksalainen hyökkäsi ja käänsi vastustajansa kyljelleen yukon arvoisesti. En ajatellut antaa suorituspisteitä, vaan huitomisesta saksalaiselle shidon. Jäin kuitenkin odottamaan keskustelun tulosta pöydän takaa. Sieltä annettiin käsky julistaa heitosta yuko, joka taas tarkoitti jatkoajalle menoa. Jatkoajalla korealainen lopetti ottelun yukon kaatoon, jossa omasta mielestäni uke tuli alas kyljelleen mutta kyynerpäälleen, joten en olisi heitosta pisteitä antanut, mutta shidon saksalaiselle passiivisuudesta kylläkin. Jokatapauksessa ottelulle saatiin oikea voittaja. Matsin jälkeen sain kuulla, että minun olisi pitänyt julistaa iskun jälkeen välittömästi matte. Kysyin, että miksei tilanteesta vain olisi annettu saksalaiselle huitomisesta varoitusta, kuten monessa muussakin ottelussa oli tehty ja jätetty pisteet antamatta. Vastaus oli, että huitominen oli tahatonta, joten varoitusta ei voinut antaa... Saksalainen sai hyökkäysedun huitasustaan, joten heittopistettä ei olisi pitänyt antaa ja huitojalle olisi pitänyt julistaa shido. Niin olisi vältytty myös jatkoajalta. Tai sitten heti sen huitaisun jälkeen olisi pitänyt komentaa matte ja antaa korealaiselle toipumisaikaa. No, nyt mentiin näin.

Seuraaviin tuomarointeihin keräsin tsemppiä kuvittelemalla itseni ko. ottelun ottelijan paikalle valmistautumassa matsiin. Sen seurauksena tarkkaavaisuus ja hereilläolon tunne parani huomattavasti ja loppupäivä sujui varsin ärhäköissä merkeissä. Finaaleissa tuomitsin -73 kg uzbekkien välisen taiston, jossa annoin muutaman varoituksen sormiotteista ja polvillaan olleen uken selälleen kippauksesta ipponin. Päivän päätöspalaverissa todettiin tuomareiden antaneen ottelijoiden otella, eivätkä olleet heitä turhilla varoituksilla keskeyttäneet. Parannukseksi pyydettiin edelleen liikkumaan oikeaan paikkaan tatamilla. Muutama selkeä alastulo kun oli tuomittu huonosta sijoittumisesta johtuen täysin väärin.

Lauantaina tatamillemme astelivat -90 kg ja +100 kg miehet. Ottelut sujuivat normaalisti välissä tekniikoin ja välissä varoituksin päättynein otteluin.  Oma tuomarointini sujui virkuissa merkeissä ja pysyin otteluiden kulussa hyvin kärryillä. Yksi yuko tosin annettiin pöydältä. Vaikka näin alastulon hyvin, en ajatellut maha-alastulon riittävän suorituspisteeseen. Parista varoituksesta sain myös ohjeet korvaani, vaikka olisin ne antanut sillä hetkellä itsekin.  Finaaleissa sain tuomita jälleen samanmaalaisten, tällä kertaa kahden kiinalaisen +78 kg finaalin. Ottelu päättyi rankingykkösen/maailmanmestarin/Qingdaon oman ottelijan parilla hyvällä hyökkäyksellä saavutettuun shidon eroon.

Loppupalaverissa pyydettiin perehtymään ottelun taktiikkaan ja tuntemaan siten ottelu. Otteluita ei saisi tuomita tarkalleen sääntöjen mukaan, vaan ottelun hengen mukaisesti. Tästä otettiin esimerkiksi +100 kg finaali, jossa Teddy Rinerin vastustaja keräsi hansokuun asti varoituksia parissa minuutissa. Shidot oli annettu periaatteessa aivan sääntöjen mukaisesti, mutta koska kyseessä oli erityinen ottelu, jonka pääosassa oli judomaailman kirkkain tähti ja yleisö oli paikalla paljolti hänenkin takiaan, olisi hänelle pitänyt antaa mahdollisuus voittaa ottelu heitolla tms. tekniikalla tylsän varoitusvoiton sijaan. Tämän suhteen on kaksi koulukuntaa, ne jotka pitivät Rinerin tiukasti sääntöjen mukaan tuomittua ottelua oikeudenmukaisena ja ne, joiden mielestä olisi pitänyt odottaa Rinerille heiton paikkaa vastustajan kaikesta rämpimisestä huolimatta. Omasta mielestäni tuo ottelun hengen mukainen tuominta olisi parempi vaihtoehto.


Veli-Matti Karinkanta

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa