Juha Vuorela tuomarina Prahan European Openissa. Kuva: EJU

Tuomariraportti European Open Praha + IJF-A lisenssikoe, 27.- 28.2.2016

Perjantaina 26.2. klo 16.00 olisi pitänyt olla lisenssikokeeseen osallistuvien palaveri. Tämä kuitenkin peruttiin Bernd Achilleksen sairastumisen vuoksi. Näin ollen kokelaille ei ollut omaa palaveria vaan he osallistuivat ainoastaan kaikkien tuomareiden palaveriin myöhemmin samana iltana. Palaverissa IJF:stä oli paikalla Juan Carlos Barcos, Marian Hefka ja Franc Ocko.

Tuomareita oli paikalla yhteensä 29, joista 13 osallistui lisenssikokeeseen. Kokelaista 10 oli EJU:n jäsenmaista. Lisäksi Thaimaa, Etelä-Korea ja Uzbekistan olivat lähettäneet kokelaansa Prahaan.

Palaverissa käsiteltiin jo aiemmissa raporteissa käsiteltyjä asioita.

  • Karhunhalaus, torilla pitää olla ote ennen heittoa
  • Kata sankaku, heti matte (ei varoitusta)
  • Silta-alastulot, ippon
  • ”Huonoa” ottelua ei saa päästää jatkoajalle. Golden score on palkinto hyvästä ottelusta.

Juhan kommentit:

Kaikki kokelaat olivat samalla tatamilla, joten töitä oli vähemmän kuin muilla ottelualueilla.

Lauantaina tuomitsin -73 kg sarjan otteluita. Ensimmäinen ottelu oli hankala. Kumpikin teki puolittaisia yrityksiä ja keikkui passiivisuusvaroituksen rajoilla. Niinpä pitikin olla tarkkana ja antaa varoitus heti kun se on mahdollista, ettei tämä matsi mene jatkoajalle ilman merkintöjä pistetaululla. Puolalainen voitti ottelun yhden varoituksen turvin. Loput tuomitsemani ottelut olivat sitten selkeämpiä tuomittavia.

Sunnuntaina tuomitsin -90 kg ja -100 kg painoluokkien otteluita. Tuumailimme aamulla Kari Neuvosen kanssa, että onpa kisahallissa vaisu tunnelma. Tunnelma kuitenkin muuttui, kun tsekkiläiset ottelijat aloittivat ottelunsa ja vielä menestyivätkin.  Tuomitsin Tšekin Lukas Krpalekin ja Venäjän Zankishievin avauskierroksen ottelun. Tsekin kautta aikojen menestynein judoka nostikin aikamoisen metelin katsomoon. Molemmat aloittivat varovasti. Tällaisessa ottelussa on vaikeaa löytää passiivisempaa ottelijaa. Passiivisuusvaroitusta ei pitäisi antaa molemmille ottelijoille yhtä aikaa, koska tämä ei muuta pistetilannetta. Tässä tapauksessa minun oli kuitenkin varoitettava kumpaakin ottelijaa. Hetken kuluttua Krpalek kotiyleisön riemuksi heitti vastustajansa ko-soto-kagella ipponin arvoisesti tatamiin.

Otteluiden ja tuomaripalaverin jälkeen oli viikonlopun jännittävin vaihe ”todistusjako”.

Barcos kiitti osallistujia suorituksesta. Hän ilmoitti kuitenkin, että kaikki eivät läpäisseet tällä kertaa koetta. Tavallisesti hyväksyttyjen nimet mainitaan maittain aakkosjärjestyksessä, jolloin Finland on melko alussa. Tällä kertaa tulokset julkistettiin sukunimen mukaisessa järjestyksessä. Jouduinkin jännittämään aivan loppuun saakka, kunnes nimeni mainittiin.

Haluan kiittää kaikkia tuomarikollegoitani saamastani tuesta. Erityiskiitos valmentajille ja urheilijoille, jotka silloin tällöin palauttavat ”sääntökirjojen maailmasta” takasin realiteettien pariin.

Juha Vuorela

IJF A-tuomari

 

Karin kommentit:

Jatkoa Juhan raporttiin, muita tuomareita kuin kokelaita oli paikalla siis 18, joten meitä oli 9/tatami, ja töitä näin ollen mukavasti. Omat tuomitsemiset menivät alusta alkaen hyvin, olihan edellisestä kv-kisasta aikaan vain 2 viikkoa, myös yhteistyö avustavien kanssa toimi mallikkaasti. Meidän tatamilla 1 oteltiin lauantaina sarjojen – 60 ja – 66 kg alkuottelut. Loppumatseissa olin mukana – 60 kg pronssiottelussa avustavana ja – 73 kg finaalissa keskellä. Täysiaikaisessa ottelussa kreikkalainen voitti pistein 011s2-010s1 puolalaisen vastustajansa.

Sunnuntaina meillä oli tuomittavan vain sarjan -81 kg ottelut. Päivä sujui edelleen hyvin, ei tullut herätyksiä, eikä pistekorjauksia, maltoin katsoa tilanteet loppuun ennen pisteiden antoa. Loppuotteluissa olin avustavana + 100 kg pronssiottelussa, ja keskellä – 90 kg finaalissa. Melko tapahtumaköyhän finaalin voitti varoituksin 1- 2 azerbaidzhanilainen, vastustaja oli espanjalainen. Ensimmäinen varoitus yhtäaikaisesti, koska eivät ottaneet otetta, ja toinen varoitus passiivisuudesta.

Kokelaita ei arvosteltu, ja meidän muiden arvosanat jakaantuivat 6,0 7 kpl, 6,5 5 kpl ja 7,0 4 kpl, itse sain seiskan.


Kari Neuvonen

 

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa