Tuomariraportti European Judo Openista 3.-4.3.2018 Praha, Tsekki

Prahaan Miesten European Openiin osallistui yhteensä 300 judokaa, 41 eri maasta. Tuomarikomissiosta olivat paikalla Marian Hefka ja Vladimir Hnidka. Tuomareita oli kolmelle matolle 17. Aika sopiva määrä ja otteluita tuli riittävästi tuomittavaksi.

Perjantain tuomarikokouksessa käytiin läpi pääkohdat uusista säännöistä. Niitä onkin jo käsitelty aiemmissa tämän vuoden raporteissa. Oikeastaan mitään uutta tulkintaa esitetty kahden viikon takaiseen raporttiini verraten. Tarkennuksena edelliseen oli ns ”takavyöheitto”. Jos matossa olevaa ottelijaa nostaa takaapäin ja heittää tai vyöryttää tästä ei anneta pisteitä. Tilanteesta riippuen joko matte tai tämä tulkitaan mattokäännöksi. Negatiiviseen judoon kehotettiin kiinnittämään huomiota. Varoitusten antamisessa pitää olla tarkkana. ”Huono” ottelu ei saa mennä jatkoajalle saakka. Avustavia pyydettiin käyttämään radioita kertoessaan mattotuomarille mielipiteensä viittoilun sijasta. Avustavilta lähtee yksi selkeästi ilmoitettu mielipide mattotuomarille. Kolme asiaa riittää: kumpi, miksi ja minkä arvoinen varoitus. Esim. white, passive, shido. Enempää ei tarvitse keskustella.

Kilpailuhalli oli Arena Sparta, jossa nämä kisat on järjestetty usein aiemminkin. Kisajärjestelyt sujuivat mallikkaasti totutulla kaavalla. Radiopuhelimet tosin tulivat vasta puoli tuntia otteluiden alettua. Lisäksi Care System takkuili koko viikonlopun ajan.

Meidän ottelualueellamme lauantaina käytiin 60- ja 66-sarjan otteluita. 60-sarjan toisessa semifinaalissa tapahtui tuomarikolmikolle ja tarkkailijalle hämmennystä aiheuttanut tilanne. Tsekki-ottelija ei saanut heitostaan pisteitä. Ottelua oli tässä vaiheessa jäljellä 26 sekuntia. Mattotuomari laittoi ottelun käyntiin, mutta hän ei huomannut, että tarkkailija oli tullut videotuomareiden luokse tarkistamaan tilannetta videolta. Kolme sekuntia ennen ottelun loppua tsekki yritti heittoa, josta kazakstanilainen vastustaja kuittasi vastaheitolla wazarin arvoisesti. Ottelu päättyi kazakin juhliessa, mutta voittajaa ei vielä julistettu, koska tilanteita tutkittiin tarkkaan videolta. Tarkastelun perusteella tsekille annettiin wazari sekä kazakstanilaiselle myös. Tätä Kazakstanin valmentaja ei tietenkään sulattanut vaan asian neuvoteltiin jonkin aikaa tuomaritarkkailijan kanssa. Ottelussa aloitettiin jatkoaika, jota ehti kulua puoli minuuttia, kunnes kazakki teki voittoon riittävän pistesuorituksen

Sunnuntaiaamun palaverissa muistutettiin taas varoitusten antamisesta ja toivotettiin onnea päivän otteluihin. Meidän ottelualueella käytiin 81- ja 90-sarjan otteluita. Mieleenpainuvinta oli kotiyleisö, joka äänekkäästi kannusti suosikkejaan David Klammertia js Lukas Krpalekia.

Tämä oli toinen European Open -turnaus uusilla säännöillä. Ottelut olivat tällä kertaa yleisesti ottaen hyvätasoisia. Useimmat niistä päättyivät pistesuorituksiin. Edellisestä kisasta oppia ottaneena pyrin olemaan negatiivisen judon varoituksissa tarkempi. Tämä ei ole vielä oikein minulla ”selkärangassa”. Varoitusten antamiseen joutui keskittymään vielä uudella tavalla ja tämä näkyy rentouden puuttumisena. Muutoin uusilla säännöillä oli mielestäni helppo tuomita.

Juha Vuorela

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa