Tuomariraportti European Judo Openista 3.-4.2.2018 Odivelas, Portugal

Tuomariraportti European Judo Openista 3. -4. 2.2018 Odivelas, Portugal

 

Kilpailijoita oli yhteensä 141 judokaa, 19 eri maasta ja kyseessähän oli naisten kilpailut. Tuomarikomissiosta olivat paikalla De Moor ja Carvalho. Tuomareita vastaavasti kahdelle matolle yhteensä 12. Kahden päivän kilpailuihin meitä oli sopivasti, lauantaina vähän pitempi päivä ja sunnuntaina lyhyempi.

Perjantain tuomarikokouksessa kerrattiin joltakin osin uusia sääntöjä. De Moor kertasi seuraavat muutokset. Pystylukot ja -kuristukset kielletty, mate ja shido, waki gatamesta edelleen hansokumake. Kun ottelijat ylös noustessa ovat kasvotusten ja molemmilla kumi kata, ottelu voi jatkua ilman matea. Ne wazassa ottelu voi jatkua myös ottelualueen ulkopuolella aikaisempaa pidempään, mikäli mattotilanteessa tapahtuu selvää edistymistä. Tietysti suuri muutos on myös ottelun päättyminen pistesuoritukseen ja wazari awasate ippon. Noin puolet porukasta olikin jo ehtinyt tuomita kansallisissa kilpailuissa näillä säännöillä.

Kilpailuhalli oli pienehkö urheiluhalli, mutta hyvä kahden tatamin kisoihin. Meidän matolla oteltiin lauantaina sarjat -57, ja -63 kg. Kisat lähtivät käyntiin ajallaan ja yhteistyö tuomarikollegoiden kanssa toimi hyvin. De Moor toimi tarkkailijana, hän antoi tarvittaessa palautetta heti jokaisen ottelun jälkeen mattotuomarille. Nuoremmat näyttivät saavan muutaman kerran, minulle ei (enää) annettu. Pisteet sattuivat koko päivän hyvin, yhden wazarin jouduin antamaan mattotuomarina videotarkastuksen jälkeen. Muutaman kerran korvanapista kuului myös kehotus shidon antamiseen maten jälkeen, toki valtaosassa olisi toki sen antanut omatoimisesti. Ketään ei rankattu pois mitaliotteluista, itse tuomitsin -52 kg finaalin keskellä, ja parissa pronssiottelussa oli avustavana.

Sunnuntaiaamuna pidettiin nopea palaveri. Antina oli, että ”huonoja” matseja ei pitäisi päästää jatkoajalle. Elleivät ottelijat saa suorituksia aikaiseksi, tuomareiden tehtävänä on löytää voittaja (vaikka ”väkisin”) mielellään ennen jatkoaikaa! Muutoin komissaarit olivat tyytyväisiä tuomarointiin ja niin olivat olleet kuulemma myös valmentajatkin. Sunnuntaina meidän tatamilla oteltiin sarja – 70 kg ja kaksi lohkoa sarjasta + 78 kg. Alkuottelut olivat valtaosin puuduttavia, vähän heittosuorituksia, moni ottelu meni jatkoajalle jne. Odottelimme kauhulla mitalimatseja. Kaikki näyttivät pääsevän tuomitsemaan, kuten edellisenäkin päivänä. Olin mattotuomarina toisessa -70 kg pronssiottelussa ja kahdessa avustavana. Yllätys, yllätys kaikki ottelut päättyivät varsinaisella otteluajalla!

Kisat sujuivat omalta osin hyvin, uusilla säännöillä oli mukava tuomita, ja wazari awasate ippon lyhensi varsinaisia otteluja selvästi.

 

Kari Neuvonen

 

 

 

 

    Jaa Facebookissa