Tuomarit yhteiskuvassa. Kuva: Klaudia Asmussen

Tuomariraportti, European Cup Seniors (SWOP), 24.-25.10.2015, Lund, Ruotsi

Kisa käytiin kolmella matolla 181 ottelijan voimin, jotka edustivat 26 eri maata. Kansainvälisille tuomareille kisa oli luokituskisa.

Perjantain tuomaripalaverissa meitä olivat ohjeistamassa Vasily Smolin ja Pasquale Chyurlia. Paikallisista tuomareista päävastuullisena oli perinteiseen tapaan Dick D. Johansson. Tuomareita oli tulossa tähän kisaan huikeat 30! Kisa oli luokituskisa ja tuomareiden suuren määrän vuoksi luokitus tullaan antamaan muutaman ottelun perusteella. Virheisiin ei siis ollut varaa. Perjantaina ohjeistettiin seuraavaa:

 • On tärkeää pitää samanlainen linja läpi päivän ja läpi kisan.
 • Shido tulee antaa oikeaan aikaan ja erityisesti oikealla merkillä.
 • Otteen ottamisen tärkeyttä korostettiin -> ei otetta/yhden käden ote -> shido!
 • Torilla on oltava ote vähintään yhdellä kädellä ennen karhunhalausotteen ottamista.
 • Jos toinen ottelija laittaa oman jalkansa toisen jalkojen väliin tekemättä mitään -> shido.
 • Silta-alastulo: tarkkailkaa leuan asentoa. Jalkojen asennolla ei ole väliä.
 • Jos suinkin voit hyväksyä annetun tuomion, älkää muuttako sitä.

Sunnuntain aamupalaverissa saatiin tiukkaa palautetta. Ohessa huomioita lauantain toiminnasta:

 • Ne-wazassa tuomarit reagoivat liian hitaasti (osaekomi, luovuttaminen, …)
 • Avustavat tuomarit eivät tehneet työtään ja muuttaneet mattotuomarin tuomioita (tarvittaessa).
 • Videotarkkailulaitteiston käyttäminen oli hidasta ja osaamatonta.
 • Väärä etäisyys ottelijoihin erityisesti tachi-wazassa.
 • Jos kaksi jalkaa käy ulkona, aina mate! Tilanteen mukaan varoitus tai ei.
 • 0-0 tulosta ei saa syntyä. Varmasti 4/5 minuutin aikana löytyy varoituksen paikka. Jos on pistesuorituksia, on hyväksyttävämpää mennä golden scorelle.
 • Jalkoihin tarttuminen: Jos toinen tekee esim. tomoe nagea ja tori tarttuu uken kantapäihin toisen ollessa vielä selkeästi tachi-wazassa -> hansoku-make. Tätä on alettu hyväksyä, joten tarkkana tämän kanssa!

Omia fiiliksiä otteluista:

Sanna Ranki:

Töitä mattotuomarina ei tullut paljon, molempina päivinä neljä ottelua. Pöydän takana sain olla kuitenkin melkein joka toisessa ottelussa. Fiilis tuomita oli hyvä ja yhteistyö kollegoiden kanssa sujui saumattomasti. Kerrottavaa jälkipolville ei jäänyt. Tarkkailulaitteiston kanssa oli hieman haastetta, kun kuva tuntui lagaavan koko ajan ja rakentavaa palautettahan siitä tuli, kun eräs n. puoli minuuttia sitten tapahtunut tilanne ei videolta tuntunut löytyvän. Finaalit seurasin katsomon puolelta.

Sunnuntaina jatkoin mielestäni hyvällä ja varmalla linjalla. Finaaleissa pääsin huitomaan kärpäsiä ihan urakalla, sillä tuli heitto, jonka katsoin tulleen alas siltaan. Ippon ja mate. Avustavat katsoivat tilanteen videolta ja tuomiona yuko -> muutin. Tarkkailija nousi saman tien penkiltään ja meni katsomaan tilannetta. Minä ja ottelijat odottelimme, kun tarkkailija kävi tilannetta läpi avustavien kanssa. Lopullinen päätös tuli kuitenkin tarkkailijalta; alastulo oli siltaan ja minä taas kerran muutin tuomion yukosta ipponiin. Kyllähän tuollainen toiminta hieman huvittaa niin ottelijoita kuin yleisöäkin.

Juha Vuorela:

Kuten Sanna jo totesikin töitä ei kisaviikonloppuna ollut kovin paljon. Tällaisiin olen kuitenkin jo tottunut aiemmissa kv-turnauksissa. Pitää vain keskittyä olemaan tarkkana sitten kun tatamille pääsee. Meidän tatamillamme ei ollut mitään sellaisia tapahtumia, joihin tarkkailijat olisivat halunneet puuttua.

Lauantain finaaleissa olin naisten -52 kg sarjan pronssimatsissa keskellä. Lisäksi kolmessa muussa mitaliottelussa olin avustavana tuomarina. Miesten -66 kg finaalissa hollantilainen johti ottelua varoituksin 2-1 kroatialaista vastaan. Kaksi sekuntia ennen ottelun loppua johdossa ollut hollantilainen teki selkeän valehyökkäyksen, jota ei voinut jättää huomioimatta. Ilmoitin mattotuomarille, että antaa shidon. Hän ei olisi millään halunnut viedä ottelua jatkoajalle, joten joudun toistamaan kehotukseni. Kroatialainen jatkoi hyviä otteitaan ja ottelu ratkesi jatkoajalle kroatialaisen pistesuoritukseen.

Sunnuntai jatkoi samoissa merkeissä kuin lauantaikin. Finaalit päästiin aloittaman jo klo 14.00. Niinpä kisat olikin aika nopeasti käsitelty. Sunnuntain mitaliotteluissa olin -73 kg miesten pronssiottelussa avustavana tuomarina.


Sanna Ranki ja Juha Vuorela

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa