Tarkkaavainen Samuli tuomarina taustalla. Kuva: EJU

Tuomariraportti: European Cup Juniors, Praha 26.-27.7.2014

Paikalla oli 356 ottelijaa 36 maasta. Tuomareita oli paikalla 22, sekä jokaiselle 4 matolle oli oma tarkkailija. Vastaavana tuomari tarkkailijoista toimi Hnidka Vladimir. Tuomaripalaveri pidettiin lauantaina aamusta Sparta Areenalla. Palaverissa ei juurikaan säännöistä puhuttu, painotettiin vain että jos ottelija pysyy alueella ja hänellä on sallittu kumikata, sekä yrittää aktiivisesti hyökätä, ei näin toimivalla ottelijalla ole hätää varoitusten kanssa. Kenelläkään ei ollut kysymyksiä säännöistä joten jaettiin ryhmät ja lähdettiin odottamaan kisojen alkua.

Lauantain olin yksi kuudesta tuomarista matolla yksi. Kierrätimme joka ottelun jälkeen ryhmää, niin että 2 ottelua avustavana ja yksi tatamilla, seuraavat 3 matsia taukoa. Yhteensä alkuotteluissa tuli 22 vuoroa avustavana ja 11 matolla. Ottelut sujuivat hyvin, sekä yhteistyö kolmikon välillä toimi, välillä nyökkäyksin ja välillä radion kautta. Itselle tuli muutama korjaus waza-ari à yuko, sekä pari kertaa kehotettiin antamaan shido jommallekummalle ottelijalle. Keskustelin noista korjatuista pisteistä erään vanhemman tuomarin kanssa, joka oli avustavana kun itse olin matolla. Hän sanoi että pääasiassa sijoitun ja liikun ottelun mukana hyvin matolla mutta noissa parissa tilanteessa olin ikään kuin ”nukahtanut” paikoilleni ja siksi sijoituin ottelijoihin nähden huonosti heiton tullessa. Koetin siis pitää itseni loppupäivän hereillä, eikä korjailuja enää tullutkaan, ennen kuin pronssiottelussa.

Yksi ottelu jäi erityisesti mieleen N-44 sarjasta. SLO – KAZ, Slovenian ottelija johti pisteetöntä ottelua shidolla, kunnes tasoitti pelin ihan viime sekunneilla astumalla yli. Jatkoajalla Slovenialainen jatkoi pakittelua kunnes käveli taas yli rajasta ja homma oli selvä. Slovenian valmentaja lähti kehotuksestani katsomoon jo ottelun alussa antamani shidon jälkeen ja Kazakstanin valmentajalla oli sunnuntaina aamusta minulle paljon asiaa. Finaaliosiossa sain tuomittavaksi 3 ottelua: yhden pronssin matolla ja toisen avustavana sekä yhdessä finaalissa olin avustavana. Pronssiottelu, jonka olin matolla oli miehet -55 kg Israel – Venäjä. Israelilainen vei ottelua koko ajan ja sai aikaan heiton josta annoin waza-arin. Tämä korjattiin yukoksi: heitto meni suoraan poispäin minusta ja näytti suuntaani waza-arilta, pöydän takaa tilanne nähtiinkin minua paremmin, joten pöydän takaa näytettiin yuko. Israelin ottelija jatkoi painostusta ja päätti lopulta ottelun kahdella waza-arilla. Avustavana ollessani M-66 pronssi- ja N-48 finaaliotteluissa ei tapahtunut mitään erikoista.

Sunnuntaiaamun palaverissa kehuttiin lauantain sujuneen hyvin ja todettiin että tänään ottelijat ovat isompia ja rajatilanteita tulee enemmän, olkaa tarkkoja niiden kanssa. Ryhmiä sekoitettiin hieman ja minut siirrettiin 3. tatamille, jossa oli viisi tuomaria. Systeemi jolla kierrettiin, oli tunti tuomarointia ja 40 minuuttia tauolla. Alkuotteluissa tuli otteluita 21 avustavana ja 10 tatamilla. Päivän teema tuntui oleva kohdallani ippon – sore made, sillä 9 kertaa sain nostaa käden ipponin merkiksi ylös alkuotteluissa. Vain yksi ottelu kesti täyden ajan, sekin ratkaistiin pisteillä. Ei siis juurikaan shidoja tarvinnut jakaa. Muutenkin sunnuntaina ottelut olivat todella aktiivisia ja ainakin meidän matolla tuli huomattavan vähän passiivisuus shidoja.

Finaaliosiossa sain vastuuta 3 pronssiottelussa ja 2 finaalissa. Yhden pronssiottelun olin matolla ja taas ippon – sore made. Kaksi pronssia olin avustavana ja toisessa niistä korjattiin lähes kaikki mitä tatamilla ollut tuomari näytti ja toisessa korjattiin sinisen ottelijan saman puoleisesta otteesta annettu shido, pään puikkaamisesta shidoksi valkoiselle. Finaaleissa olin N-78 avustavana, ottelu päättyi nopeaan ipponiin.

Hyvin sujuneen ja paljon hyviä otteluita sisältäneen päivän kruunasi +100 sarjan finaali tatamilta tuomittuna! Päivän viimeinen ottelu ja sain kunnian olla sitä tuomaroimassa. Ottelu käytiin Bosnia Hertsegovinan Sadikovicin ja Ukrainan Rudnykin välillä. Noin 2 min 30 sek ajassa Rudnyk vei waza-ari­n arvoisesti ja jatkoi sidontaan, sidontakello ei kauaa ehtinyt pyörimään kun Sadikovic taputti antautumisen merkiksi ja taas sai nostaa käden ylös, ipponsore made.

Kaikkiaan otteluita tuli viikonlopulle yli 70 ja sain taas paljon arvokasta kokemusta ja oppia tuleville vuosille. Päällimmäisenä viikonlopusta jäi mieleen, että kun oma vireystaso säilyi kuumuudesta huolimatta hyvänä, oli hyviä otteluita helppo ja mukava tuomita.judol

 Samuli Kipronen

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa