Tuomariraportti Eurooppa cupista Malagasta 31.10.-1.11.2015

180 judokaa 22 maasta hikoili mitaleista ja olympiapisteistä "Ciudad Jardin" urheiluhallissa Malagassa, Espanjan aurinkorannikolla. Espanjan tuomarikomission kolmikko otti meidät vastaan ensimmäisen kilpailupäivän, lauantain, aamuna. Sääntöihin ei puututtu, pelkkä nimenhuuto ja tsempit kisoihin riitti.

Kolmelle tatamille meitä tuomareita oli paikalla vain 14, joten töitä riitti kiitettävästi molempina kilpailupäivinä. Minut oli nimetty pienimpään neljän tuomarin ryhmään kolmen espanjalaisen tuomarin kanssa. Niin kiirettä piti, että vessassa käyntikin piti ilmoittaa ja sopia erikseen. Välipalatauoista ei ollut puhettakaan ja vesipulloilla mentiin aina finaaliotteluihin asti.

Kaikesta huolimatta henkilökohtainen tuomarointifiilis oli mukavan leppoisa. Muutamia yhden "pykälän" ylös- tai alaspäin pistenäytöissäni jouduin muuttamaan ja pari "herätystä" sain korvanappiini varoituksien antamiseksi. Espanjalaiset kollegani pitivät hyvin keskenään puoliaan. Yhteishenki oli mielestäni kokonaisuutena meillä kuitenkin hyvä. Häpeän kyllä kertoa, että isäntämaan tuomarit vetivät välillä silmin nähden kotiinpäin. Näin ei missään kisassa pitäisi tietenkään tehdä.

Muita huomioita:

+ "Yhdellä kädellä" otelleita annettiin otella mielestäni liikaa.

+ Waza-arin "pitkä skaala": Olemattoman hitaasta-, jopa pysähtyneestä- huonosti kontrolloidusta heitosta, kunhan selkä vain vähän kastuu, annetaan nykyisin helposti waza-ari. Toinen ääripää: Vauhdikkaasti voimalla ja kontrolloidusti "katon kautta", mutta uken pyörivästä alastulosta saa myöskin antaa maksimissaan waza-arin. Kumpi parempi ja oikein, se siitä...

+ Yhdellä paikallisella continental-tuomarilla oli tapana vetää huilivuorossa ollessaan oma tuolinsa avustavien tuomareiden (espanjalaisten) taakse. Hän jopa nojasi kyynärpäällään toisen pöytätuomarin selkänojaan, hengittäen niskaan. Tarkkailija(t) eivät puuttuneet asiaan.

Jo lauantaina oli mieltä ylentävää kuulla Maamme laulu. Pohjosen, Sodankylän oma tyttö, Katri Kakko (-52 kg) kamppaili ensimmäisissään aikuisten E-cupissa kultaa! Mainittakoon, että hänen ensimmäinen ottelu espanjalaista Laura Bajoa vastaan kesti jatkoaikoineen lähes yhdeksän minuuttia. Siis liian kauan tuomarinäkökulmasta. Kaksi tuomarikolmikosta oli muuten kyseisessä ottelussa espanjalaisia...

Loppu hyvin kaikki hyvin, onnea Katri ja terveisiä myös isä-Esalle !

Mika Korpelainen

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa