Tuomariraportti Euroopan Cupista 14.-15.6.2014 Sloveniasta

European Cup Seniors 14.-15.6.2014 Celje-Podcetrtek, Slovenia 

Tuomaripalaveri oli perjantaina klo 19. Paikalla oli EJU:n komissiosta Franc Ocko (Slovenia) ja Pasquale Tonino Chyurlia (Italia). Tuomareita kisoihin oli tullut 26, joista kolme oli kansallisella lisenssillä ja loput kv-lisenssillisiä. Ottelut käytiin neljällä matolla, joten jokaiselle matolle oli yhdeksän tuomaria. Ottelijoita oli 27 maasta yhteensä 316.

Palaverissa ei juurikaan sääntöjä käyty läpi. Chyurlia puhui tuomareiden arvioinnista, jota ovat muuttamassa nykyisestä lisenssin sisällä olevasta C, B, A -luokituksesta, jonkinlaiseen numeropohjaiseen arvosteluun. Chyurlia sanoi että kokonaisuuden hallinta on avain siihen, että saa tuomarina hyvän arvostelun, ei niinkään se että tuomarin tuomioita avustavat joutuisivat muuttamaan. Pahempi virhe on hänen mukaansa se että tuomari ei osaa tehdä itse päätöstä matolla vaan katsoo koko ajan apua avustavilta, eli pisteet tulee antaa, sen mukaan miten itse asian näkee ja on avustavien tehtävä kertoa tuomarille, mikäli ovat eri mieltä. Pistetaulun ajantasaisuus, sekä valmentajien kontrollointi kuuluu myös tuomarin tehtäviin ja niillä on myös arvioinnissa paljon merkitystä. Luonnollisesti myös ottelijoiden kontrollointi, pukujen korjauttamiset, hiusten sitomiset ym. toimet on hoidettava niin kuin tuomari käskee, jos tuomari katsoo omia käskyjään läpi sormien ei tule hyvä arviointi sen osalta.

Säännöistäkin puhuttiin, mutta viesti oli lähinnä se mitä on viimeaikaisissa raporteissa ollut, eli shidot pitää antaa silloin kun niihin on aihetta ja ajallaan, niitä ei pidä kuitenkaan metsästää. Golden score on palkinto ja huonoa ottelua ei saa sillä palkita.

Olin 2-maton ryhmässä ja lauantaina ottelut omalta osaltani alkoivat jo ensimmäisestä ottelusta, avustavana, tämän jälkeen ottelun tauko ja keskelle. Päivä meni suurin piirtein tuolla tahdilla, pari kolme ottelua videon takana, niin että oli yksi tai kaksi ottelua aina välissä, tästä sitten ottelun tai parin jälkeen keskelle pari ottelua, myös niin että välissä oli yksi tai kaksi ottelua. Tämän jälkeen oli yleensä 3-5 ottelun ”tauko”. Otteluita kertyi 7 keskellä ja 16 avustavana, joista 2 olin avustavana mitaliotteluissa (pronssi ja loppuottelu).

Päivä sujui osaltani hyvin ja pystyin pitämään oman tasoni läpi päivän. Muutamissa otteluissa sain herättelyä shidojen kanssa, mutta loppua kohti sain shidolinjastakin paremmin kiinni. Keräilyotteluissa tuli kohdalle tilanne, johon komission Chyurlia otti kantaa. Tuli heitto, joka meni selvästi ylivoimaisen heiton kategoriaan. Mielessäni välähti heti että ippon, mutta päädyin kuitenkin antamaan vain waza-arin, jonka avustavat vielä muuttivat yukoksi. Tässä vaiheessa näin Toninon rientävän videon taakse ja kohta kuului korvanappiin, ”It’s a clear ippon”. Hyvä muistutus itselle taas siitä että täytyy luottaa siihen miltä tilanne ensin tuntuu.

Muuten päivä sujui hyvissä merkeissä matollamme, Chyurlia kävi muutamia tilanteita tarkistamassa ja kommentoimassa. Yhdessä tilanteessa hän meinasi jo hiukan lämmetä, kun tsekkiläinen tuomari julisti osaekomi noin 6 sekuntia liian myöhään ja julisti toketa, vaikka Toninon mielestä sidonta oli vielä päällä. Itse en tilannetta tarkemmin nähnyt toimitsijapöydän ollessa näköesteenä. Katselin välillä myös muiden mattojen tapahtumia ja näin Ikälän Annin ottelun, jossa päädyttiin mattotilanteeseen rajan tuntumassa. Anni oli juuri tekemässä käsilukkoa, kun tuomari julisti mate ja välittömästi tämän jälkeen vastustaja taputti, jolloin tuomari korjasi tilanteen julistamalla ippon. Tässä vaiheessa komission Ocko lähti kohti ottelualuetta 4. Sain kuulla myöhemmin että oli kysynyt ko. tuomarilta miksi julisti maten vaikka oli niin selvä ne-waza tilanne menossa.

Sunnuntaiaamuna oli palaveri, jossa kerrattiin ylivoimaisen heiton tulkintaa. Chyurlian sanoi, että jos heitto on täydellisesti heittäjän hallinnassa, eli vastustaja ei pääse kääntymään mahalleen vaikka yrittäisi, on heitto tulkittava ipponiksi. Heiton kontrolli on siis tärkeää huomioida jos tulkitsee heiton alastulosta huolimatta ylivoimaiseksi.

Otteluita kertyi sunnuntaina viisi keskellä ja 12 avustavana. Mitaliotteluita ei kansallisella lisenssillä sunnuntaina saanut. Komission Ocko tuli juttelemaan ennen mitaliotteluita ja sanoi, että viikonloppu on sujunut hyvin kohdaltani, mutta luokittelun vuoksi mitaliotteluita on tarjolla vai kv-lisensseille tänään.

Itse ottelut sujuivat hieman nihkeämmin kuin lauantain. Sain shidoherätyksiä avustavilta enemmän kuin lauantaina, ja parissa ottelussa tuntui, etten saa itseäni oikeaan paikkaan ottelijoihin nähden. Myös muutama julistamani yuko pyyhittiin pois ja muutaman yuko julistin avustavilta tulleen nyökkäyksen perusteella.

Sunnuntain mitaliotteluissa nähtiin todella pahannäköinen waki-gatame, M81 pronssiottelu Itävalta - Saksa. Itävaltalainen lähtee tekemään o-soto-garia ja saksalainen passaa sen kääntymällä mahalleen, itävaltalainen vie kuitenkin tilanteen loppuun vaikka hänellä on waki-gatame päällä. Hansokumakehan tilanteesta tuli. Tilanteen voi käydä katsomassa EJU:n Youtube kanavalta, ottelu käytiin matolla 3, jonka sunnuntain otteluiden linkki: http://www.youtube.com/watch?v=-gZ7JDdD72M ajassa 5:19:30 lähtee ko. waki-gatame. Itävaltalainen eikä hänen valmentajansa halunneet hyväksyä tuomiota, vaikka kävivät videolta tilanteen katsomassa, heidän mielestään tilanne oli vain epäonnistunut o-osoto-gari.

Reissu oli kaiken kaikkiaan sitä mitä lähdin hakemaankin, eli pois tämän hetkiseltä mukavuusalueelta kehittymään. Kisa oli tasoltaan hyvä ja sain kokeneilta kollegoilta paljon hyvää ja rakentavaa palautetta.

Samuli Kipronen

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa