Tuomariraportti erityisjudon päätapahtumasta Bewervijk'stä, Hollannista 13-15.4.2018

Viikonloppu alkoi perjantaina divisiointi-harjoituksella, jonka jälkeen illalla oli 1,5 tunnin tuomaripalaveri. Palaverissa mentiin läpi vuodenvaihteessa tulleet sääntömuutokset, lähinnä wazari awasete ippon, jolla on suurempi vaikutus kokonaisuuteen. Tämä lyhentää merkittävästi otteluiden kestoa. Kilpailijoita oli 23 maasta ja tuomareita reilusti yli kymmenestä maasta, kaukaisimmat USA:ta, Brasiliasta ja Japanista.

Säännöt pysyivät ennallaan: niskan suojaaminen oli vahvasti esillä, ote olkapään yli vain selän keskilinjan samalla puolella ja mate aina kun käsi tuon ylittää. Matossa hon-kesa-gatame pysyi kiellettynä, eikä kättä ollenkaan niskan taakse. Näistä on 1. ja 2. tasolla mahdollisuus antaa suoraan varoitus. Varoituksetkin annetaan positiivisuuden kautta ja ohjeistaen kilpailijoita. Pystyjudossa pätee sama, eli jos käsiote menee vastustajan olkapään/hartian ylitse selkään, ei ote saa ylittää selän keskilinjaa. Tämä asettaa haasteita sekä tuomarille että ottelijalle. Suorasta koshi-guruma hyökkäyksestä voi antaa 1. ja 2. tasoilla suoraan varoituksen. Näillä säännöillä mennään kohti Abu Dhabia 2019.

Kilpailijoita oli viikonlopun aikana noin 560. Viikonloppu muodostui kolmesta eri kilpailusta, joista yksi oli kata-kilpailut.

Lauantaina kilpailut oteltiin 4 tatamilla. Ryhmässäni oli hollantilaisten lisäksi yksi brittiläinen ja yksi italialainen tuomari, jotka tunsin entuudestaan. Aluksi oteltiin aikuisten tason 1.-2. otteluita noin 160 ottelijan voimin. Pääsin alusta asti hyvin mukaan, eikä koko ryhmälle osunut mitään isompaa virhettä. Kilpailut kokonaisuudessaan oteltiin niin, että tatamilla oli perinteiset kulmatuomarit. Tämä sen takia, että tatamilla puhuttiin useampia kieliä, koska moni ymmärtää vain äidinkieltään ja myös turvallisuuden takia, koska kulmasta on nopeampi puuttua vaarallisiin tilanteisiin. Sovelletussa judossa voi tuomarina joskus nimittäin joutua pysäyttämään tilanteen fyysisesti.

Iltapäivällä oli kata-kilpailut, jotka seurasin sivusta. Nämä olivat ensimmäiset kansainväliset kata-kilpailut sovelletussa judossa. Suorituksissa tuli hienosti yksi katojen pääperiaatteista esiin, nimittäin se, että jokainen kata oli tekijänsä näköinen, mutta tekniikat olivat kuitenkin oikeita ja toimivia. Yksi hieno esimerkki oli nage-no-kata kokonaisuudessaan, jonka suoritti judoka, jonka jalat eivät toimineet lainkaan. Hän sai silti istuma-asennosta kaikki uhrautumisheitot tehtyä niin, että idea näkyi selvästi. Paljon näkyi myös vaihtoehtoisia tapoja tehdä kata-guruma tai uchi-mata.

Sunnuntaina tatamien määrä nousi kahdeksaan ja ottelijoita oli noin 360. Aamupäivällä oli junioreiden ottelut 6 tatamilla ja iltapäivällä aikuisten 8 tatamilla. Nyt ryhmässäni oli aamupäivällä hollantilaisten lisäksi yksi ruotsalainen tuomari. Alkuun tuntui, että minulla ja ruotsalaisella oli vähän eri linja hollantilaisiin nähden. Sovelletussa judossa pitää kuitenkin huomioida useita asioita eri lailla, kuin normaalijudossa, ja tässä yhteisen linjan löytäminen voi olla joskus vaikeaa. Iltapäivän otteluissa kaikki ryhmäni tuomarit olivat ennalta tuttuja Hollannista ja Kreikasta. Siinä oli helppo toimia, sillä yhteinen sävel löytyi alusta lähtien. Muutamia haastavia tilanteita sääntöjen rajamailta oli selkäotteen tai uhrautumisheittojen osalta. Kilpailijat olivat pääosin sisäistäneet nykyiset säännöt hyvin.

 

Rami Myllymäki

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa