Tuomariraportti EJU:n Junior Cupista Tartosta

Tuomaripalaverissa 9.30 paikalla oli suurin osa tuomareista. Kokonaisuudessaan paikalle ilmaantui tipottain 15 tuomaria, joista suuri osa virolaisia. Se pitää suomalaisen tuomaritoiminnan tasosta sanoa, että meillä on jokaisessa Samurai Cupissakin kokeneempi tuomaristo kuin Virossa EJU:n virallisessta junior -turnauksessa. Omalle matolleni osui ilmeisesti yksi virolainen C-tuomari ja 3 virolaista A-tuomaria.

Palaverin sisältö oli täysin normaali eli tarkkana pisteiden kanssa, shidoja pitää antaa tarvittaessa jne. Grill, joka piti palaveria toistaa myös aina oman mantransa eli jalkaheittojen ippon näyttää erilaiselta kuin esimerkiksi seoi-nagen. Pyyhkäisy ei tule välttämättä korkealta ja kovaa, mutta on silti ippon.

Ensimmäiseen settiin osui heti pari pahaa matsia. Ensimmäisessä ottelijat liikkuivat minusta poispäin ja valkoinen teki taiotoshin, josta sininen lensi niin, että minä näin vain torin selän, mutta ajattelin yukoa. Katsoin molempiin kulmiin ja sieltä ei tullut mitään reaktiota, joten jätin pisteet antamatta. Maten jälkeen huomasin, että tilannetta tarkastetaan, joten korjautin puvut. Video näytti yukoa ja se annettiin. (Niin siis videoltahan tarkistettiin lähes kaikki tilanteet)

Heti seuraavassa matsissa tuli kaksi uranagekääntöä, jossa nostettava kääntyi matkalla ja käänsi tilanteen itselleen. Ensimmäinen oli selkeähkö ja annoin siitä yukon. Toinen oli huomattavasti nopeampi. Annoin siitä ipponin, tarkistin kulmat ja sitten soremade. Videon taakse kokoontui porukkaa enemmänkin. Korjautin puvut, kuten normaalisti matsin lopussa ja katsoin videon hyväksynnän loppuun. Oikein meni eli hankala, mutta hyvä alku.

Omalta osalta päivä sujui ihan mukavasti. Finaalimatseihin porukka "valittiin" jollain systeemillä, jota en kyllä aivan käsittänyt, koska finaaleissa oli luvattoman paljon ongelmia. Omalle kohdalle osui yksi prossimatsi kulmassa ja kaksi keskellä. Yhdessä pronssimatsissa tuli harvinainen tunne siitä, että olin ihan väärässä paikassa. Matolla matsasi ruotsalainen ja latvialainen, joista ruotsalainen meni nopeasti waza-arin johtoon. Ottelun puolivälin tienoilla ruotsalainen teki ouchigari-gaeshin, josta annoin toisen waza-arin. Kulmat viittoivat pisteen pois. Komensin maten ja odottelin videota, sieltäkin tuli ei pisteitä -ilmoitus ja pyyhin waza-arin pois. No videolta tilannetta ei näe oikeastaan ollenkaan, kun pyyhkäisevä jalka katoaa vartalon taakse, mutta mielestäni videonkin perusteella pisteet pitäisi antaa (tai ei ainakaan pyyhkiä pois). Toivottavasti saan sen tuomio-palstalle pällisteltäväksi. Tilanne jatkui vielä mukavasti, kun heti edellisen perään latvialainen heitti itselleen mielestäni aivan oppikirja yukon. Julistin tietysti sen, mutta kulmat pyyhkivät senkin pois. Edelleenkään en käsitä miksi, koska tilanteessa ei ollut mitään erikoista. No näin mentiin siinä matsissa. Ruotsalainen voitti ansaitusti, mutta joutui ottelemaan turhaan koko otteluajan.

Päivän erikoisin tapaus oli finaaleissa, kun itse seurailin laidalla. Toinen ottelija heitti hienon uchimatan rajalla, mutta tuomari ei siitä pisteitä antanut. Oli kuulemma ulkona. Tarkkailija tarkasti videon ja pyysi tuomarin katsomaan. Hän tuli ja tarkkailija totesi ippon. Tuomari palasi matolle ja komensi hajime. Matsi jatkui ja oikea henkilö voitti, mutta erikoinen tilanne joka tapauksessa.

Toinen päivä alkoi jälleen pienellä palaverilla, johon porukkaa tuli jälleen vähitellen oikea määrä. Aamulla painotettiin yhteistyön tärkeyttä. Videotuomarin roolia pienennettiin eli ohjeeksi annettiin, että videolle ei mennä eikä sieltä huudella turhaan. Hyvä muutos.

Itse tuomiot meni jälleen ihan hyvin ja kokonaisuutena tuomarointi paremmin kuin lauantaina. Omia tekosia katsottiin jälleen pariin otteeseen videolta, mutta edelleen olivat samaa mieltä minun kanssa. Yksi sogo-gachi tuli ja sen muistin julistaa oikein.

Finaalimatseisa jälleen kaksi keskellä yksi kulmassa. Valintaprosessi yhtä epämääräinen kuin lauantainakin, mutta nyt finaalit sujuivat hyvin. Itse hölmöilin keskellä väärät pisteet heitosta, mutta kulmat korjasivat. Olin väärässä paikassa eli oma vika.

Päivän pahin anti taisi tällä kertaa olla brittien joukkueen osalla, kun heidän ottelijansa sai hansokumaken jalkaan tarttumisesta. Tilanne katsottiin videolta (sekä tarkkailija että Grill), mutta tuomio ei jostain syystä muuttunut. Vastustajalla oli selkeä cross crip britin kyynärpään kohdalta ja lähti muuttamaan sitä ylemmäs samalla kun britti tarrasi jalkaan.

Tällainen reissu tällä kertaa. Selvästi näki, että virolaiset eivät ole tottuneet kulmatuomareihin. Kommunikaatio oli aivan olematonta. Hauska reissu joka tapauksessa, paljon hyviä matseja ja hommia riitti.

Juhani Sammallahti

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa