Tuomariraportti Dusseldorfin Grand Prix-kilpailusta (Kari Neuvonen)

Kilpailut oteltiin 18- 19.helmikuuta 2012 Mitsubishi Electric hallissa. Kilpailijoita oli 554, 86 maasta.  Arvonnan jälkeisessä tuomarikokouksessa perjantaina paikalla olivat Juan Carlos Barcos, Jan Snijders, Bernd Achilles, Marian Hefka ja Pasquale Chyurlia sekä 25 tuomaria. Avauksessa selvisi, että kaksi tuomaria oli lumentulon takia jumissa Budapestin lentokentällä, ja yksi tuomari oli muutoin kateissa järjestäjien aikataulu virheen vuoksi.
Aloituskokouksessa ”dirikat” pyysivät kiinnittämään huomiota seuraaviin kohtiin:

  • pelkästä otetaistelusta pitää antaa varoitus, ilman kumikataa ei voi tehdä suoritusta
  • saman puoleisesta otteesta pitää niin ikään varoittaa
  • kun toisella ottelijalla on ristikahva, voi vastustaja tarttua jalkaan
  • tuomareiden pitää antaa ”dynaaminen kuva” ts. nopeasti matolle ja siellä omille paikoille
  • valmentajien käytökseen pitää kiinnittää huomiota
  • erottakaa valehyökkäys ja epäonnistunut hyökkäys
  • erot yukon ja vatsalleen heiton välillä
  • toistuvat tahalliset rajan ylitykset


Tämän jälkeen ei ollut muuta kuin päätöskokous, joten tarkennuksia tai tulkintoja sääntöihin ei enempää saatu.
Lauantaiaamun nimenhuudossa tuomareita oli lopulta 30, kadonneet lampaat olivat saapuneet paikalle. Lisäksi kiinalainen olympiatuomari oli rivissä, jostakin oli yön aikana ilmestynyt myös pohjois-korealainen tuomari. Tatameja oli neljä, tuomareita tatamia kohti siis 7-8 ja töitä paljon.
Lauantai sujui omalta osalta hyvin, vain yksi ”kissa” piti antaa kulmien näytön perusteella. Selvisin näin ollen myös mitaliotteluihin, olin -48 kg ja -66 kg semareissa kulmassa kuin myös – 66 kg finaalissa.
Sunnuntaiaamuna ei siis poikkeuksellisesti pidetty lainkaan tuomaripalaveria, vaan päivä aloitettiin heti tositoimilla. Kulmat korjasivat yhdessä golden score- ottelussa antamani yukon wazariksi, toisessa ottelussa julistamani ippon korjattiin wazariksi komission puolelta (kulmat olivat ipponin kannalla). Lisäksi -81 kg semifinaalin pääsyottelussa komissio keskeytti ottelun, jossa olin mattotuomarina ja pyysivät ”hiljentämään” valmentajat. Näytin molemmille valmentajille ”hyss-merkkiä”, johon molemmat nyökkäsivät ja annoin ottelun jatkua (aikaa oli jäljellä noin 40 sekuntia). Ottelun voitti Saksan Ole Bischof ja viidenteen sijaan sai tyytyä Italian Antonio Ciano. Toimin kuulemma kuitenkin väärin, koska en passittanut valmentajia katsomoon. Ottelun aikana en nähnyt valmentajia, koska he olivat selän takana ja vielä vähemmin kuulin, koska hallissa oli ottelun aikana aivan mahdoton mekkala. En tiedä oliko tämä lopullinen niitti, mutta mitaliotteluissa ei tarvinnut tuomita.

Kari Neuvonen

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa