Tuomariraportti Dubrovnikin Euroopan Cupista 1.-2.4.2017

Tuomaripalaverin anti oli ohkainen, koska mitään uutta ei sääntörintamalla ole tapahtunut. Kerrattiin taas tuomareiden tekemät tyypillisimmät virheet: pisteiden annossa ja yliastumisissa on kuulemma ollut taas virheitä – kuten aina ja niihin pitää panostaa. En ymmärrä, miksi tuomaripalavereissa käydään asiat läpi virheiden kautta. Miksei painoteta niitä asioita, joissa on onnistuttu hyvin. Tällä nykyisellä lähestymistavalla tuomarit oppivat alitajuisesti, että nämä asiat ovat vaikeita ja niissä tehdään virheitä. Täten virheitä sitten varmasti tuleekin... Onneksi palaverissa annettiin ohjeita myös neutraalimmin: komentakaa mate aina, jos ottelijalla käy kaksi jalkaa ottelualueen ulkopuolella annettaisiin tilanteesta sitten varoitus tai ei. Älkääkä tarkistako jokaista tilannetta videolta.

Oma tavoitteeni tähän kisaan oli saada hyvä kenraaliharjoitus reilun parin viikon päästä pidettäviin Varsovan EM:iin. Sellaisen sainkin 20 mattotuomarina ja 40 pöytätuomarina tuomitun ottelun muodossa. Mielestäni ottelut pysyivät hyvin kontrollissa eikä vaikeuksia ollut missään otteluissa. Pari pistettä pyyhittiin. Molemmissa tilanteissa heitto kääntyi minusta poispäin, jolloin en nähnyt lopullista alastuloasentoa kokonaan. Muutamalla sivuaskeleella olisin ehkä saattanut nähdä alastulot paremmin. Onnistuin myös antamaan varoituksia sopivasti matsitilanteen sitä vaatiessa. Tuomaripaketti alkaa olla kasassa: nautin otteluista ja tunsin hallitsevani homman. Tästä on rohkaisevaa jatkaa kevään kisoihin.

Kisan jälkeen kysyin nykyisin EJU:n tuomarikomissaarina olevalta Espanjan tuomarilegenda Jose Manuel Cortesilta hänen tuomariuransa tärkeintä ohjetta. Vastaus oli: "Rentous ja matsista nauttiminen on tärkeintä. On etuoikeutettua päästä otteluiden keskiöön."

Toiseksi kysyin, että millä tavalla tuomareiden arviointi nykyään tapahtuu? Se tapahtuu seuraavasti: Ensiksi tuomarit laitetaan kunkin päivän onnistumisen mukaiseen paremmuusjärjestykseen. Tämä tehdään uudelleen näiden sijoitusten muodostaman keskiarvon perusteella koko kisan jälkeen. Tämän jälkeen katsotaan tuomarien skaala esim. EJU:n rankingista, jonka jälkeen arvosanoja lähdetään miettimään kisassa olleesta parhaiten rankatusta tuomarista alaspäin.

Veli-Matti Karinkanta

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa