Kisassa olleet Pohjoismaiden tuomarit potretissa (vas alkaen): Veli-Matti Karinkanta (Fin), Marko Ahola (Swe), Tom Hallum (Nor), Timo Lehtonen (Fin), Christer Löfgren (Swe) ja Samuli Kipronen (Fin).

Tuomariraportti Bratislavan European Cupista 1.-2.9.2018


Suomalaistuomareita kisassa edustivat Samuli Kipronen, Timo Lehtonen ja Veli-Matti Karinkanta.

Lauantaina oli perinteisesti arvonnan jälkeen tuomaripalaveri. EJU:n komissaareina kisoissa olivat Marian Hefka ja Nuno Carvalho. Ainoa sääntöasia josta palaverissa mainittiin oli jatkoajan sidonta, eli nykyisin annetaan mennä ipponiin asti, eikä katkaista ottelua wazariin.
Kilpailuihin oli saapunut 367 ottelijaa 36:sta maasta. Tuomareita paikalla 24 kappaletta


Veli-Matin tuomarikuulumiset

Oli mukava tuomita Euroopan Cupissa pitkästä aikaa, varsinkin kun Suomelta oli isohko joukkue kisassa ja pari muutakin kotimaan tuomarikollegaa oli lähtenyt reissuun mukaan.

Tuomaroinnin kannalta tarkoitukseni oli saada tehdä viimeistelyharjoitus kuun puolivälissä pidettäviin MM-kilpailuihin. Koska ottelijoita oli lähes nelisen sataa, tatameja kolme ja kahdeksan tuomaria/ottelualue oli tällä yhdistelmällä tuomittavia otteluita tarjolla sopiva määrä ja taukojakin sopivasti matsien välissä. Tuomitsin lauantaina 11 kertaa mattotuomarina. Mielestäni tuomarointini sujui hyvin rutiinilla hallinnassa, vaikken saanutkaan mitään erityistä latausta aikaiseksi. Parissa ottelussa olisi pitänyt antaa varoituksia herkemmin, esim. N-48 Rus-Pol 4+4 min ottelussa. En vain toisaalta keksinyt varoituksen antoon mitään syytä, joten matsi venyi pitkälle jatkoajalle. Onneksi jatkoajalla saatiin kuitenkin ratkaisu suorituspistein. IJF:n turnauksessa olisin saanut pyyhkeitä matsin päästämisestä noin pitkälle jatkoajalle, mutta täällä komissaarit olivat ilmeisesti ymmärtäväisempiä.

Sunnuntain aamupalaverissa pyydettiin tuomareita pysymään keskittyneenä koko pitkän päivän ajan. Matsien välillä saa rentoutua, muttei liiaksi, jotta taas seuraavassa näytön paikassa on parhaassa iskussa. Kulutin omat lepotaukoni matseja katsellen ja tilanteita rennosti harjoitusmielessä tuomiten. Näin aina seuraavaan tuomarointiin oli helppo lähteä ”lämpimänä”.

Sunnuntai sujui lauantain jatkumona hyvässä kontrollissa. Tuomarointimäärä oli sama, eli 11 mattotuomarointia. Jouduin toki peruuttamaan yhden waza-arin ihan aiheesta: Samassa kun julistin pisteen, huomasin uken kyynärpään törröttävän kylkilinjan ulkopuolella ja tajusin olleeni alastulon arvioinnissa liian nopea. Tilanne olisi pitänyt odottaa loppuun, eli vartoa parisen sekuntia ennen julistamista. Muuten olen tuomarointiini tyytyväinen. Loppukättelyssä komissaarit toivottivat onnea MM-kilpailuihin ja kehottivat jatkamaan sielläkin samalla tasolla kuin tässäkin kisassa.

Tämä Bratislavan kisa oli hyvätasoinen ja matsit riittävän kovia MM-kenraaliksi. Tuomariryhmäni oli hyvätasoinen ja oli helppo tuomita. Onnistuin myös tekemään virheen, joten MM-tuomarointiin jäi sopivasti hampaan koloon. Täten saavutin tälle kisalle asettamani tavoitteen ja pidän reissua onnistuneena.

 

Samuli

Lauantai tuomitsin 9 ottelua matolla ja tuomarointi sujui mielestäni alusta asti hyvin, sijoittuminen ja liikkuminen toimi koko päivän hyvin. Muutama korjaus päivään kuitenkin sisältyi, olin antamassa varoitusta yliastumisesta valkoiselle, kun pöydän takaa viestitettiin että varoitus tulisi antaa siniselle yli työntämisestä. Tilanne oli selvä, koska sininen puski suorilla käsillä valkoisen yli alueelta, oma huomioni oli keskittynyt ilmeisesti liikaa rajalla liikkuviin jalkoihin. Päivän toinen korjaus tuli pisteisiin, jätin heiton pisteyttämättä, kun näin uken kyynärpään tulevan reilusti selän puolelle. Pöydän takana kuitenkin tilanne arvioitiin waza-ariksi. Toinen varoituksiin liittyvä tilanne jossa sain ohjeita pöydän takaa, olin maten jälkeen aikeissa antaa siniselle passiivisuudesta rangaistuksen, kun radiosta pyydettiin sen lisäksi edeltävästä tilanteesta antamaan myös valehyökkäyksestä shido valkoiselle. Illan finaaleissa pääsin pari kertaa pöydän taakse avustavaksi.

Sunnuntaina oli aamusta asti hyvä ja varma olo, lisäksi tuntui siltä että sain kohtalaisen helppoja otteluita sunnuntaille. Toki sunnuntaillekin yksi virhelyönti sattui, katsoin yhden tilanteen olevan vielä tachi-waza tilanne ja annoin heitosta pisteet, pöydän takaa pisteet kuitenkin pyyhittiin pois. Lisäksi yhdestä ipponin arvoisesta komeasta heitosta annoin vain waza-arin, ottelu päättyi toki waza-ari awasate ipponiin. Tästä taas itselle muistutus siitä ettei heiton jälkeen tarvitse pisteitä näyttää niin hätäisesti, vaan kannattaa antaa hiukan aikaa itselle ajatella tilanne loppuun asti, pisteyttää vasta sen jälkeen. Sunnuntaina alkuotteluissa olin matolla 10 kertaa. Finaaleissa pääsin myös kaksi kertaa pöydän taakse avustavaksi ja kerran matolle naisten -78 toiseen pronssiotteluun, jonka saksalainen vei nopeasti kahdella waza-arin arvoisella heitolla.

Kaikein kaikkiaan kisat oli hyvätasoiset ja itselle jäi hyvä fiilis. Tunsin taas olevani enemmän oma itseni matolla, kuin mitä edellisessä turnauksessa heinäkuussa Paksissa. Oli hienoa katsoa myös suomalaisten ottelijoiden hyviä suorituksia molempina päivinä, vaikka ne eivät ihan mitaliotteluihin tällä kertaa riittäneetkään. Kiitos myös Timolle ja Veli-Matille reissuseurasta.

 

Timo

Tämä oli ensimmäinen kv-tuomarointi sitten Huhtikuun Pietarin reissun, joten pitkähkö tauko toi oman lisänsä jännitykseen. Lauantaina matollamme käytiin sarjat -52, -57, -60 ja -73. Oli siis tiedossa, että päivän aikana saisi tuomita monenlaisia otteluita. Tuomittavaa tuli tasaisesti 1-3 ottelun tauoilla. Pieni ylimääräinen jännitys oli hyvästä, sillä aamupäivän ottelut menivät tuomioiden osalta varsin mallikkaasti. Hyvät tuomarikollegat muuttivat kaksi Ipponia wazareiksi. Molemmat heitot olivat alastuloiltaan samanlaisia, vain toisella selän puolikkaalla rullaavia. Tuomarikolmikon yhteistyö toimi hyvin ja otteluihin löydettiin oikeat voittajat. Huomasin usein olevani hieman liian nopea julistamaan pisteet. Tilanteet pitäisi malttaa katsoa loppuun asti, ja julistaa pisteet vasta tämän jälkeen. Pitkä tuomitsemistauko näkyi siinä, että päivän edetessä oli hieman hankaluuksia saada pidettyä keskittyminen 100%:sti otteluissa. Kokonaisuutena päivä oli onnistunut.

Sunnuntaiksi asetin itselleni tavoitteeksi pitää keskittymisen yllä koko päivän, ja tämä onnistuikin. Tuomaroinnin taso säilyi paremmin koko päivän läpi.

Sunnuntaina matollamme käytiin sarjat: -90 -100 -78, +78, -70. Päivän suoritus palkittiin pääsyllä mattotuomariksi -70 pronssiotteluun, jossa vastakkain oli kaksi Unkarin ottelijaa. Ottelu oli varsin tapahtumaköyhä ja venyi jatkoajalle, jossa saatiin 23 sekunnin jälkeen waza-arin arvoinen pistesuoritus, joka päätti ottelun.

Kokonaisuudessaan minulle jäi positiivinen olo tästä viikonlopusta. Kuitenkin tekemisessä näkyi tietynlainen rutiinin puute, joka itsestäni tuntui tuomitsemisen epävarmuutena. Uskon, että tämän saa korjattua käymällä  hieman useammin tuomaroimassa. Otteluissa tapahtuneet pienet virheet jättivät nälkää tuomaroinnissa kehittymiseen.

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa