Kuva: EJU

Raportti tuomari- ja valmentajaseminaarista 16.- 17.5.2014 Turkin Antalyasta

Seminaari pidettiin Antalyan kaupungin ulkopuolella olevassa upeassa Venezia Palace kylpylähotellissa. Hotellin johtaja Turkin tuomari Mehmet Yilmaz oli erittäin vieraanvarainen ja kohtelias isäntä. Upeassa hotelissa kaikki toimi ja henkilökunta oli erittäin ystävällistä.

Tiivistän olennaiset asiat tähän raporttiin, mutta laitan loppuun linkin myös viralliseen yksityiskohtaisempaan raporttiin.

Seminaaria johti koko EJUn tuomarikomissio:  Jan Snijders, NED, Bernd Achilles, GER, Franky de Moor, BEL, Marian Hefka, CZE, Metin Özkan, TUR, Tonino Chyurlia, ITA, Vasilj Smolin, RUS ja  Frans Ocko, SLO. Sekä  EJUn valmentajakomissiosta Aleksander Jatskevich, LAT ja Ezio Gamba, ITA. Läsnä olivat myös EJUn presidentti, Sergei Soloveychik ja varapresidentti Michal Vachun.

Seminaariin osallistui 36 Euroopan maata. Läsnä eivät olleet Bulgarian, Latvian ja Kreikan edustajat. Mitä tästä poissaolleille maille seuraa on mielenkiintoinen kysymys.

Soloveychik piti tärkeänä, että valmentajat ja tuomarit yhdessä miettivät sääntöjä. Snijders avauksessaan korosti, että judo menee aina vain ammattimaisemmaksi. Sääntötuntemus on tärkeää. EM-kisoissa liian paljon otteluita päättyi varoituksiin, siksi ottelijan täytyy tietää säännöt. Tammikuussa 2015 tulee uusi tuomariluokitus / rankingsysteemi. Euroopassa ovat maailman parhaat tuomarit. Snijders korosti myös, että säännöt eivät ole enää uusia, eikä seminaarissa tullutkaan mitään uutta.  Me analysoimme nykyisiä sääntöjä, milloin pitää antaa varoituksia ja mitä pisteitä heitoista annetaan.

 

Täsmennyksiä sääntötulkintoihin:

Jos toinen ottelijoista on saapunut ajoissa kilpailualueen tatamin reunalle, mutta tuomarikomissio huomaa, että toinen ottelijoista ei ole tullut. Pyytää komissio toimitsijalta viimeistä kuulutusta, jolloin kello laitetaan käymään 30 sekunniksi. Tässä vaiheessa mattotuomari pyytää paikalla olevan kilpailijan ottelualueen reunalle odottamaan vastustajaa. Mikäli vastustaja ei ilmaannu 30 sekunnin kuluessa, kutsuu mattotuomari paikalla olevan ottelijan ottelualueelle ja julistaa hänet voittajaksi  fusen-gachilla.

Golden score osaekomi -tilanteessa katsotaan sidonta- aika loppuun asti, jolloin se päättyy ipponiin. Jos, sidonta päättyy yukon tai wazarin kohdalla annetaan siitä kyseiset pisteet ja julistetaan sore-made.

Siltatilanteessa, missä uken pää on torin vartalon päällä esim. olkapään päällä, ei pisteitä tule antaa. Pisteitä ei  tule antaa, jos torin vartalon on uken alla. Silloinhan uken selkä ei kosketa tatamia.

Jos ottelijalla on samanpuolinen ote ja hän hyppii yhdellä jalalla uchi-matan  tai jossain muussa heitonnäköisessä tilanteessa pitää antaa shido välittömästi.

Yliastumisista pitää rankaista.

Kun sanotaan hajime tilanteessa,  jolloin ei olla keskellä aloituspaikalla, pitää odottaa että ottelijat ovat kasvotusten.

Mattotuomari johtaa ottelua, mutta päätökset tehdään yhdessä kolmikon kanssa!

 

Näitä sääntöjä pääsemme kaikki tuomarit analysoimaan tarkemmin elokuun pääkolutuntilaisuudessa Helsingissä 9.-10.8, jolloin toivon mahdollisemman monen tuomarin osallistuvan ja esittämään kysymyksiä  kurssin vetäjälle Saksan Bernd Achilleslle.

 

Mukavaa kesää!

-Merja

Linkki viralliseen yksityiskohtaisempaan raporttiin:

http://www.judo.se/ImageVaultFiles/id_53042/cf_78/Refereeing_and_coaches_seminar_2014.PDF

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa