Kari Neuvosen tuomariraportti Tokion Grand Slam 2011- kilpailuista

Tokion Grand Slam 2011- kilpailut oteltiin 9.-11.12.2011. Mukana oli 62 maasta 247 mies- ja 152 naiskilpailijaa. Tuomareita oli paikalla 22, ja IJF:n tuomarikomissiosta oli paikalla Hollannin Jan Snijders,   Japanin Takao Kawaguchi ja Australian Carlo Knoester, heitä avusti lisäksi Korean Won-Bae Moon.
Tuomarit velvoitettiin olemaan paikalla arvonnassa, jonka jälkeen pidettiin välittömästi tuomarikokous. Niin arvonnassa kuin myös tuomarikokouksessa vahvistettiin uusi käytäntö, jota oli jo kokeiltu nuorten MM-kisoissa ja Amsterdamin Grand Prix-kisoissa: valmentaja saa antaa ottelijalle ohjeita vain maten aikana, ottelun ollessa käynnissä valmentaja ei saa huutaa ohjeita eikä kannustaa kilpailijaa. Muutoin todettiin, että säännöt ovat vanhat, eikä niihin ole tullut muutoksia. Tuomarikokouksessa Snijders vielä kertasi, että ristikähmy- otteessa pitää otteen olla kiinni, ennen kuin vastustaja voi tarttua vyön alapuolelta. Samoin heittoyrityksen on oltava todellinen ennen kuin vastustaja voi tarttua vyön alapuolelta vastaheittotekniikan tehdäkseen. Ja lisäksi, mikäli komissio muuttaa tuomion (mattotuomarilla on korvanappi), mattotuomarin on otettava tuomarineuvottelu, jonka jälkeen muutetaan tuomio.
Perjantaina ja lauantaina ottelut alkoivat klo 09:30, ja tuomarikokous pidettiin vielä aamuisin klo 09:00. Perjantaina kokouksessa tuomareita muistutettiin käyttäytymään arvokkaasti myös maton ulkopuolella, välttäkää naureskelua, pilailua jne. Teitä tarkkaillaan kaikkien toimesta!
Perjantaina tuomarointi oli hieman epävarmaa, kulma tuomareiden toimesta tuli korjausehdotuksia, samoin komissio tarkisti nauhalta useita tilanteita. Ensimmäinen korjaus tapahtui hitaassa tomoe-nagessa, josta uke tuli kyljelleen siltaan.  Annoin mattotuomarina yukon, kulmat korjasivat sen wazariksi, komissio tarkisti: ei mitään! Toinen tilanne tapahtui rajalla, nopea heitto-vastaheitto-tilanne, lähempi kulma näytti sisällä ippon, minä keskellä ja kauempi kulma ei mitään: komissio ippon! Kolmannessa heittotilanteessa kulmat korjasivat minun julistaman wazarin yukoksi, komissio oli wazarin kannalla. Kaiken kaikkiaan näitä korjauksia ja komission tarkastuksia oli meidän matolla aivan liikaa. Pieni yksityiskohta perjantaipäivältä, kanadalainen ottelija käytti ensimmäisessä ottelussa hammassuojaa, toiseen otteluun tulessa komissio pyysi tarkistamaan,  oliko hänellä suoja käytössä, ei ollut ts. meidän lajissa hammassuojia ei saa käyttää.
Lauantaiaamun palaverissa komissio totesi perjantain tuomaroinnin olleen hyvää tasoa. Lisäksi pyydettiin kiinnittämään huomiota sutemi- wazalla tehtyihin valehyökkäyksiin. Ottelijoiden pitää antaa aikaa myös työskennellä ne -wazassa.  Lauantain tuomarointii sujui jo paremmin, vain yksi yuko korjattiin kulmien toimesta wazariksi, samoin 3-4 tarkastusta nauhalta pitivät.  Mielenkiintoinen tapaus sattui ne- wazassa, jossa itävaltalainen Sabrina Filzmoser (ranking 6) jäi sijoittamattoman japanilaisen Megumi Ishikawan sidontaan, Sabrina sai jalan hetkeksi kiinni, julistin toketan, ja heti perään uudelleen osaekomi. Parin sekunnin kuluttua äänimerkki soi ipponin merkiksi, julistin välittömästi sonamama. Pistetaulu ei ymmärtänyt minua ollenkaan, eikä myöskään komission edustaja, joka näytti kädellä ipponia. Onneksi Snjiders tajusi mitä tapahtui, ja meni pistetaulun hoitajien luokse. Oikea tuomio oli ensimmäisestä sidonnasta yuko (se kesti 18 sek), ja sitten lopullinen sidonta piti, wazari- awasate- ippon, soremade.
Sunnuntaina ottelut alkoivat tuntia myöhemmin, kokouksessa komissio oli edelleen tyytyväinen tuomareiden työhön.  Snijders totesi, että tuomarit eivät koskaan voi olla kaikkien mieleen. Päivän tuomarointi sujui hyvin, vain yksi wazari muutettiin ipponiksi, eikä myöskään yhtään tarkastusta tarvittu nauhalta. Kolmen päivän saldoksi jäi runsaasti tuomarointia päiväotteluissa, mutta mitaliotteluihin ei ollut asiaa. Mitaliotteluissa tuomitsi 7 tuomaria jokaisena kolmena päivänä, 6 tuomaria kahtena päivänä, ja yksi tuomari yhtenä päivänä. Kahdeksan meitä jäi kokonaan  ”rannalle”  noista kekkereistä.
Kari Neuvonen


 
                         

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa