Kari Neuvosen tuomariraportti EM-kilpailuista

Tuomariraportti EM-kilpailuista 21.- 24.4.2011 Istanbulista

 

 

Kilpailuihin oli kutsuttuna 28 tuomaria 22 maasta, ts. 6 maasta oli kaksi tuomaria. Tuomarikomissiosta olivat paikalla pj. Jan Snijders, Hollanti, Bernd Achilles, Saksa, Franky de Moor, Belgia, Pasquale Churlia, Italia, ja isäntämaan Özkan Metin.

 

Tuomarikokous pidettiin keskiviikkoiltana, ja paikalla oli edellä mainittujen lisäksi myös Densign White ja Daniel Lascau. Nimenhuudon lisäksi kerrattiin sääntöjä yllättävän vähän.        Negatiivisen judoon pitää puuttua, hansokumakesta pitää olla yksimielisiä, ilman kumikataa ei voi otella.  Uusi tulkinta: selvästä pakoilusta, pakoon juoksusta voi antaa hansokumaken. Selvä pakoilu on judohengen vastaista eikä sitä saa sallia. Hansokumaken voi antaa tarvittaessa aivan viime sekunneilla. Tässä on taas uusi tulkinta sääntöihin.

Muutoin korostettiin tuomareiden käytöstä myös maton ulkopuolella, tuomareita tarkkaillaan koko ajan yleisön, valmentajien ja ottelijoiden toimesta. Keskittykää jokaisen otteluun.    

 

Ottelualueita oli 4, joten joka matolle oli 8 tuomaria ja töitä siis runsaasti. Kilpailut alkoivat aamuisin klo 10.  Torstaipäivä sujui alkajaispäiväksi kohtuullisesti. Yksi antamani ippon, jonka myös kulmat hyväksyivät, peruttiin videotarkastuksen jälkeen. Uke yritti o- soto-garia ja tori yritti vastaheittona sutemi-wazaa. Annoin(/-mme) osotosta ipponin, mutta videotulkinnan jälkeen katsottiin torin sortuneen omaan sutemiin. Oliko tästä vai muusta kiinni, mutta mitaliottelut jäivät eka päivänä väliin.

 

Perjantaina oteltiin ”keskisarjat”. Päivä sujui ilman kommelluksia ja olin myös mitalimatseissa tuomarina. Samoin lauantaipäivän raskaimmat painoluokat sujuivat hyvin ja päivän päätteeksi olin keskellä naisten – 78 kg finaalin. Kahden ranskalaisen välinen tasainen ottelu päättyi 5-0, toisella oli passiivisuudesta yksi varoitus ja ulosastumisesta toinen ja toisella ulosastumisesta yksi varoitus. Tasainen ottelu, tuomarit löysivät voittajan. Molemmat ottelijat olivat selvittäneet kaikki edelliset ottelut ippon-voitoilla.

 

Väittivät, että kisat olivat kovimmat EM-kilpailut kautta aikain. Ensimmäistä kertaa sai samassa painoluokassa olla kaksi kilpailijaa samasta maasta. Ottelijoita oli 422 kilpailijaa 45 maasta.   

 

Kari Neuvonen

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa