IBSA:n Euroopan judomestaruuskilpailut ja nuorten World Games 4. – 6.12.2013 Eger Unkari

IBSA:n Euroopan judomestaruuskilpailut ja nuorten World Games järjestettiin 4. – 6.12.2013 Egerissä Unkarissa. Suomesta olivat mukana ottelijat Jani Kallunki, Päivi Tolppanen, Eetu Tiensuu ja Raisa Kuusela, valmentajat Juha Vainio, Kari Tiensuu ja Paula Pöyry sekä tuomarina Juha Vuorela. Matka Budapestin lentokentältä Egeriin sujui kisajärjestäjän bussilla kisatunnelmaan virittäytyessä Jamppa Tuomista kuunnellen.

Kahtena ensimmäisenä kisapäivänä oteltiin EM-kisojen yksilökisat. Kolmantena kisapäivänä olivat vuorossa joukkueiden EM-kisat ja junioreiden World Games. Ottelijoita oli 120 edustaen 20 eri maata.

Tuomaripalaveri pidettiin kisoja edeltävänä päivänä. Vastaavana tuomarina toimi Saksan Angelika Wilhelm. Janos Tardoz toimi kisajärjestäjän vastaavana toimijana. IBSA:n puolesta järjestelyistä vastasi IBSA judon uusi puheenjohtaja Norbert Bíró. Tuomareita oli mukana 11, joista viisi oli aiemmin tuominnut IBSA:n kisoissa.

Säännöistä kerrattiin monia jo näkevien kisoista tuttuja sääntötukintoja. Näiden lisäksi korostettiin seuraavia näkövammaisten kisoissa käytössä olevia tulkintoja.

- Ottelualueen kulmissa ovat kulmatuomarit.

- Vaikeat tilanteet on mahdollisuus tarkistaa videolta.

- Jos kummallakaan ottelijalla ei ole otetta, on komennettava ”matte” välittömästi.

- Näkövammaisille ottelijoille tulee antaa riittävästi aikaa hakea heittotekniikkaa.

- Ottelijoiden liikkuessa kohti ottelualueen rajaa tulee tuomarin siirtyä ottelualueen keskelle ja huutaa ”jogai, jogai …”.

- Jos ottelijat toistuvasti menevät ulos ottelualueelta, tulee heille antaa shido, ei kuitenkaan B1-luokitellulle ottelijalle.

- Ensimmäisestä jalkaan tarttumisesta annetaan ”shido”, toisesta ”hansokumake”.

- Ottelun aloitusasento (normaali ote, jalat rinnakkain) ei ole otteluasento vaan aloitusasento.

- Otteen saa vaihtaa ”hajimen” jälkeen.

- Jos vaihtaa otetta ennen ”hajimea” varoitetaan ”shidolla”

Ensimmäinen kisapäivä oli osaltani aluksi hieman totuttelua näkövammaisten ottelusääntöihin. Olen toki tuominnut näitä otteluita aiemminkin, mutta selvästi liian kauan aikaa sitten. Otteluita oli onneksi tuomittavana riittävästi, jotta tilanteen sai korjattua saman päivän aikana. Varsinkin aloitusotteesta kulmatuomarit löysivät huomautettavaa. Sitä näyttivät tuomarit hierovan välillä todella kauan ennen kuin se oli hyväksyttävä. Eräässä ottelussa jouduin kulmatuomareiden pyynnöstä antamaan ennen hajime-komentoa ottelijoille yhteensä kolme shidoa ennen kuin lopettivat otteen vaihtamisen.

Finaaleissa olin kahdessa pronssiottelussa kulmatuomarina. Päivän suomalaismenestyksestä vastasivat Jani Kallunki ja Päivi Tolppanen pronssimitaleillaan. Jani oli todella tyytyväinen, kun pystyi tekemään paluun kilpatatamille. Pronssimitali EM-kisoista häneltä puuttuikin. Näin värisuora EM-kisoista on täydellinen. Päivi oli tyytyväinen myös mitaliinsa, mutta ei oikein tapaan millä se tuli hankittua, koska kummakin hänen edelleen sijoittuneen ottelijan hän on pystynyt aiemmin voittamaan.

Toinen kisapäivä aloitettiin tuomaripalaverilla. Totuttuun tapaan kiiteltiin edellisen päivän suorituksesta ja annettiin palautetta kuinka tuomarointia pitää parantaa tulevissa otteluissa. Jogain huutaminen pitää aloittaa heti kun ottelijat lähtevät keskeltä kohti ottelualueen rajaa. Lisäksi oikeaan aloitusotteeseen pitää kiinnittää huomiota.

Suomalaisia ottelijoita toisena kisapäivänä ei ollut mukana, joten olin päivän ainoa joukkueemme edustaja. Kisapäivän aikana onnistuin ensimmäistä kisapäivää paremmin ongelmia tuottaneen aloitusasennon hakemisessa.  Siitä huolimatta, että ottelijat olivat eilistä kookkaampia, pystyin ”pakottamaan” satakiloiset ottelijat riittävän lähelle toisiaan ja sain taivutettua reidenpaksuiset käsivarret aloitusasennon edellyttämään kulmaan. Ensin pitää ohjata ottelijat ristiselän kohdalta työntäen oikealle etäisyydelle ja vasta tämän jälkeen komentaa” kumikata”.

Finaaliotteluissa olin kaksi kertaa kulmatuomarina ja -90 pronssiottelussa, Medahoui FRA – Pominov UKR, mattotuomarina. Ottelun aikana Suomen joukkue kannusti kovaäänisesti tuomariaan, mikä sai minut melkein tuulettelemaan. Ottelussa ranskalainen siirtyi aluksi yukon johtoon. Ottelun kuluessa ukrainalainen latoi taululle wazarin ja vielä lopuksi ipponin arvoisen suorituksen.

Kolmantena kisapäivänä oteltiin joukkuekilpailut ja junioreiden World Games. Suomalaisista ottelemassa olivat Eetu Tiensuu ja Raisa Kuusela. Kumpikin taisteli rohkeasti kokeneempia ottelijoita vastaan. Eetu voitti intialaisen vastustajansa wazarin ja ipponin arvoisilla heitoillaan. Harjoittelua vaan lisää niin kumpikin varmasti onnistuu varmasti parantamaan suorituksiaan.

Naisten joukkuekisan voiton vei Venäjä ja miesten mestariksi ylsi Azerbaidzan.

Juha Vuorela

IJF- B-tuomari

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa