Mika Korpelaisen ja Merja Hakamäen tuomariraportti Tallinnan WC:sta 12. -14.6.2009Vain 111 judokaa 23.sta maasta hikoili kahdella tatamilla miesten Tallinnan maailman cupissa Sakusuurhallissa. Meitä tuomareita oli 23, joten matseja kertyi nuppia kohden verrattain vähän. Tuomitsin kahden päivän aikana viisi kertaa keskellä ja 12 kertaa kulmissa. Tuomaritarkkailijoina EJU.sta olivat paikalla Venäjän Vasily Smolin ja Italian Pasgual Shyvrlia. Varsinkin lauantaina loppuotteluissa tuomitsivat pääsääntöisesti Venäjän ja Italian tuomarit, sekä isäntämaan Viron Einar Suur (kaksi finaalia keskellä). Kahdessa keskellä tuomitsemistani otteluissa kulmat olivat eri mieltä kanssani: Toisessa minut " herätettiin " antamaan mattoonvedosta shidon ja toisessa " kärpäsessä" näyttämäni ipponin kulmat pudottivat waza-ariksi. Joskin ottelun jälkeen sain " balsamia haavaani ", kun tarkkailija Smolin näytti videolta meille, että ipponhan se oli. Yhdessä ottelussani toinen, häviöllä ollut kilpailija loukkaantui juuri otteluajan loputtua. Kutsuin tietysti lääkärin matolle. Siinä katsellessani kun kaveria paikattiin, Smolin vinkkasi pöydän takaa, että näytähän kuitenkin se toinen voittajaksi, ettei hänen tarvitse odotella tatamilla. Nukahdus siis asiassa minulta. Muuta maininnan arvoista ei mielestäni otteluissani sitten tapahtunutkaan.

Tarkkailijoiden huomioita palavereissa:
* Pyrkikää positiiviseen judoon.
* Nosto maasta, heti mate (se tiedotettu juliste).
* Välttäkää jatkoaikaa.
* Jalkaan (lahkeisiin) tarttuminen sormilla puolustus- ja hyökkäystarkoituksessa, shido (huom. tiedossa olevat poikkeukset, ouchi- tms.)
* Ei matea liian aikaisin.
* Jos uke putoaa kyljelleen ja siitä vatsalleen, maksimipiste on yuko.
* Yuko on yuko, siis pitää tulla kyljelleen

Kollega Merja Hakamäki kertoo omista otteluistaan seuraavasti:
Kahden päivän aikana olin yhteensä viisi kertaa mattotuomarina ja 12 kertaa kulmatuomarina. Lauantaipäivä oli ok. Ei kärpäsiä eikä härkäsiä, ainoan moitteen jonka tulkitsin neuvoksi, sain Mikalta. Olin julistettuani sidonnan pysähtynyt toisen kulmatuomarin eteen, kiitos kommentista. Loppuotteluihin ei kykyni riittänyt, vai liekö osa syy se, että venäjää kielenään puhuvia tuomareita muutaman italiaa puhuvan tuomarin kanssa oli riittävästi illan muutamaan finaalimatsiin. Ärsyttämään minua jäi Niko Tapion matsi, missä hän sai ranskalaisesta vastustajastaan sidonnan. Ottelijat olivat ajautuneet muuten rajan yli, mutta Niko Tapion varpaat olivat selvästi ottelualueella ja mitä tekikään tuomari julisti maten ja pääsi loppuotteluihin.
Sunnuntaiaamupäivä oli samanlainen tasainen mukava päivä, ei herätyksiä tai pisteiden muutoksia. Ehkä fiilis hieman korkeammalla kuin lauantaina ja vähän adrenaliinia enemmän veressä. Itse kulmassa istuessani ehdotin pari kertaan pistemuutoksia, mitkä menivät läpi, sain lisää itseluottamusta kulmatuomarityöskentelyyni. Loppuotteluissa olin kulmassa -81 kg ja +100 kg. Mattotuomarina olin -100 kg ja viikonlopun herätykset tulivatkin sitten siinä minulle tärkeimmässä ottelussa. Jouduin vaihtamaan yukon waza-ariksi, samoin annoin miesten roikkua liian kauan toistensa vöissä. Olisi pitänyt varoittaa, ainakin sitä toista ottelijaa, toinen kulmakin oli ehdottanut varoitusta. Tästä voi vain todeta sen, että en kerta kaikkiaan ole tottunut tuomitsemaan paineen alla, toisin sanoen on ollut liian pitkä väli siitä kun viimeksi olen ollut loppuotteluissa mattotuomarina. Ensikerralla täytyy varautua paineen ja jännityksen hallintaan paremmin.

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa