Kari Neuvosen raportti Hampurin Grand Prix-turnauksesta 21.-22.2.2009

Raportti Hampurin Grand Prix-turnauksesta 21.-22.2.2009

Komissioista oli paikalla pj Snijders, Achilles, Özkan, Smolin ja Vagi, lisäksi IJF:n tuomarikomission pj Barcos. Perjantai-illan kokouksessa todettiin paikalla olevan 33 tuomaria, ottelut käytäisiin 4 tatamilla, joten tuomareita 8-9/ tatami.
Komissio (Barcos ja Snijders) painotti, että varoituksia pitää antaa, esimerkkinä kerrottiin, että edellisenä viikonloppuna Budapestissa ottelu oli saanut jatkua 3 minuuttia ilman varoituksia, eikä kummallakaan ottelijalla ollut kumikataa. Yhteistyön merkitystä korostettiin komission ja tuomarikolmikon kesken, komissio ei kuulemma tuomitse/arvostele tuomareita, vaan tekee työtä yhdessä heidän kanssaan. Sitten vain odottelemaan lauantain matseja.

Kisahotelli sijaitsi 20 minuutin kävelymatkan päässä hallilta, joten taitoin matkan aamulla happea haukaten. Meidän matolla oli 8 tuomaria, töitä oli 5 keskellä ja 10 kulmassa. En päässyt lauantaina niiden 14 tuomarin joukkoon, jotka tuomitsivat mitaliottelut, keräilymatseja ei käyty.

Sunnuntain aamupalaverissa kiiteltiin lauantain tuomarityöskentelyä, mutta varoituksia saa kuulemma antaa vieläkin herkemmin! Päiväotteluissa olin 5 keskellä, ja 9 kulmassa. Olin keskellä – 81 kg lohkonvoittomatsissa, ottelu sai mielenkiintoisen lopun. Vastakkain olivat venäläinen Magomedov ja japanilainen Kato. Olin varoittanut japanilaista kahdesti shidolla passiivisesta otteluasennosta, kun hän teki huonon hidari o soto gari- yrityksen, venäläinen teki vasta osoton, ippon sore made. Mutta heiton jälkeen venäläinen kumartui japanilaisen kasvojen päälle ja huusi jotakuinkin PLÄÄH. Kutsuin kulmat neuvotteluun, ja ehdotin hansoku makea venäläiselle, kulmat eivät olleet samaa mieltä, ehdotin, että kysymme komission mielipidettä. Komission jäsen Achilles sanoi, että tilanne ei näy selvästi nauhalta, joten ei hansokua, eipä muuta kuin julistin venäläisen voittajaksi. Jos joku haluaa katsoa tilanteen Yuotubesta, se näkyy kokonaisuudessa Open forumissa olevasta Vesa Niemenmaan antamasta linkistä, ja kohdasta Ippon high lights.

Pääsin myös mitaliotteluihin. Olin keskellä – 90 kg semifinaalin, jonka Ranskan Dafreville voitti ensin heitosta saamalla wazarilla, ja perään pitävä sidonta. Lisäksi kulmassa + 78 kg semari ja samoin kulmassa – 81 kg finaali, jonka voitti edellä mainittu venäläinen, kun Portugalin Neto joutui luovuttamaan loukkaantumisen vuoksi.

Kari Neuvonen

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa