Raportti u20 EM-kilpailusta Yerevanista, Armeniasta.

A-nuorten Euroopanmestaruuskilpailut oteltiin Armenian Yerevanissa 8.-11.9.2009. Suomen joukkueen muodostivat ottelijat Anni Ikälä (alle 52kg), Pinja Hautanen (alle 57kg), Vadud Balatkhanov (alle 60kg) ja Juho Nurminen (alle 66kg), tuomari Veli-Matti Karinkanta ja valmentaja Markus Pekkola.

Hankalan yhteyksien päässä sijaitsevaan Armeniaan päätettiin lähteä jo päivää aiemmin, jolla haluttiin aikaa matkan jälkeiseen lepoon, sillä lähes kaikki lennot saapuvat Yerevaniin keskellä yötä; Suomen joukkue laskeutui Yerevaniin ti-ke välisenä yönä klo 03.20. Muutenkin haluttiin suorittaa valmistelut kiireettömästi. Suurin osa joukkueista oli valinnut saman matkustusaikataulun.

Kentällä vastassa oli järjestelykomitea, jonka avustuksella viisumiasiat ja passikontrolli sujui vaivattomasti. Joukkue ohjattiin suorinta reittiä bussiin ja hotellille, jossa huoneet saatiin välittömästi. Järjestelyt olivat kaikin puolin toimivat ja hyvät. Paikalliselta Yliopistolta oli värvätty opiskelijoita oppaiksi ja huolehtimaan joukkueiden tarpeista.

Arvontaan valmentajia kehotettiin pukeutumaan tyylikkäästi ja kilpailun arvoon sopivalla tavalla. Tämä tarkoitti pukupakkoa; Huom. jatkossa tapa otetaan käyttöön ainakin kaikissa arvokilpailuissa ja varmaankin EJU/IJF turnauksissa (ilman tummaa pukua ei arvontatilaisuuteen pääse! Sama koskee finaaliotteluita).

Suomalaisten ottelut:

Anni Ikälä vs. Marta Santos Por 5-0
Anni Ikälä vs. Carla Grol Ned 0-10

Pinja Hautanen vs. Pari Surakatova 0-10

Vadud Balatkhanov vs. Ilias Aliev Est 10-0
Vadud Balatkhanov vs. Adreas Krassas 0-5

Juho Nurminen vs. Ares Herrero Esp 0-10

Pohdintaa ja muutamia poimintoja kisoista

· yhdet parhaiten järjestetyistä kisoista, missä olen ollut mukana. Järjestelyt olivat kaikilta osin toimivat ja asialliset. Armenialaiset olivat todella satsanneet toimivuuteen ja urheilija/valmentaja näkökulmasta homma pyöri loistavasti.

· Mitali jäi vielä tällä kertaa saavuttamatta. Tavoitteeksi oli asetettu kaksi pistesijoitusta; tosin tästäkin jäätiin otteluvoiton päähän. Kaksi varoituksella hävittyä ottelua laittavat harjoittelussa painopistettä ehkä enemmän taktisten harjoitteiden suuntaan.

· Kriteerit joukkuevalinnoille olivat tiukat ja riittäviä näyttöjä ei muut kyenneet antamaan. Kuitenkin arvokisakokemusta pitää saada, että siellä voi joskus menestyä. Menestyäkseen arvokilpailuissa urheilijoiden on pystyttävä ottelemaan suorituskykynsä huipputasolla tai ainakin lähellä sitä.

· Uudet säännöt eivät anna armoa ottelussa hävinneille; jatko-otteluihin pääsee vain lohkovoittaja (8 parasta).

· Varoituksia jaeltiin tiuhaan (muutama finaalikin ratkesi pelkästään varoituksilla).

· tuomarit kiinnittivät entistä enemmän huomiota ottelijan asentoon ja aktiivisuuteen. Kumarassa ottelemisesta sai lähes aina shidon, vaikka olisi aktiivisempi (alle 90 kg finaalissa Ruotsin Nyman ei tehnyt ainuttakaan yritystä, mutta pystyi paremmalla otehallinnalla ajamaan vastustajalle kolme shidoa, vaikka vastustaja oli aktiivisempi yrityksissään). Silmiinpistävää varoituskäytännössä oli myös se, että ottelun aloituksesta passiivisempi ottelija sai ensimmäisen shidon jo vastustajan ensimmäisen hyökkäyksen torjuttuaan (mm. alle -63kg finaalissa slovenialainen ottelija sai shidon vain 18 sek.(!) ottelun alusta).

· Uusien sääntökokeilujen (otteet ja suorat hyökkäykset vyön alta kielletty) kanssa kannattaa odotella asian virallistamista ja asia mennee ensi keväälle, jolloin karsinnat Olympialaisiin alkavat. Sääntötulkinnat ovat kokeilussa -20 MM-kilpailussa Pariisissa lokakuun lopulla, jonne päävalmentaja Mukkula lähtee vakoilemaan tilannetta. Tuomarit ovat lupautuneet olevan käytettävissä konsultointiin leirityksien yhteydessä.

Markus Pekkola

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa